Priča o sarajevskim Romeu i Juliji živi i 20 godina nakon njihove smrti

Na današnji dan prije 20 godina poginuli su sarajevski Romeo i Julija, Boško Brkić i Admira Ismić.

Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu.
U želji da se povodom godišnjice pogibije ispriča cijela njihova priča, agencija Anadolija je pokušala stupiti u kontakt s Admirinom majkom. Ona je, ipak, rekla kako je Admiri 13. maja bio rođendan, da se bliži godišnjica pogibije i da je sve to zaista previše za nju. Admirina majka nikada nije preboljela brutalnu smrt svoje kćerke i svake godine, najviše za njen rođendan i godišnjicu, ona pati.

Mladi i zaljubljeni, iako različitih nacionalnosti u vremenu kada je to bilo skoro pa nemoguće, pripremali su vjenčanje i bijeg iz nepodnošljive stvarnosti. Tog kobnog majskog dana u popodnevnim satima, u nadi da će uspjeti pobjeći, jedan Srbin i jedna Bošnjakinja iz Sarajeva postali su Romeo i Julija.

Boškov otac je umro, a majka i brat otišli u Srbiju. U Sarajevu nije imao nikoga, osim svoje srednjoškolske ljubavi Admire. Kako je on ostao zbog nje u Sarajevu, tako je ona željela s njim otići u Srbiju. Na današnji dan prije 20 godina, na Vrbanja mostu, snajperskim hicem ubijeni su Boško i Admira, a njihova su tijela sedam dana ostala ležati na ulici. Admirini otac i majka su tek nakon dva dana saznali da im je kćerka ubijena.

Slika mrtvih tijela Romea i Julije iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Sedam dana nakon što su ubijeni, Vojska RS izvukla je njihova tijela sa mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata, 1996. godine, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi su posmrtni ostaci prebačena na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

O njima su pisali mnogi, i pjesme, i članke, i priče… Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Schorka, koji je objavio Reuters 23. maja 1993. i koji je onda obišao cijeli svijet. Sarajevska rock grupa Zabranjeno pušenje je nedavno snimila pjesmu pod nazivom “Boško i Admira”, a isto tako i Bill Madden pod nazivom “Bosko and Admira”.

O Bošku i Admiri je snimljen i dokumentarni film. Režirao ga je John Zaritsky, a snimljen je u koprodukciji PBS's Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany.

Sarajevski Romeo i Julija ostaće zauvijek da žive u sjećanjima Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca, ali i svih ljudi širom svijeta, koji su čuli za njihovu priču. Boško i Admira i dalje će ostati jedan od simbola Sarajeva, grada u kojem su različite nacije stoljećima živjele i kojeg mnogi nazivaju “evropskim Jerusalemom”.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close