-TopSLIDEKolumne

Priča o novim tužbama protiv Srbije i RS

Prije nekoloko dana portal AlJazeere Balkans objavio je priču o presudama protiv RS i Srbije za nadoknadu štete žrtvama agresije. Presude su donosene pred američkim sudovima.

Autor: Raport.ba

Odšteta u milijardama

“Na okružnom sudu Južnog distrikta New York 1993. godine pokrenuta su dva sudska postupka, na osnovu univerzalne sudske juristikcije poznata pod nazivom Jane Doe v. Radovan Karadzic, No. 93-Civ-0878 (PKL) (S.D.N.Y. ), odštetni zahtjev 4,9 milijardi dolara, i Kadić i ostali protiv Karadžića i ostalih, broj1:93-cv-01163(PKL) (S.D.N.Y), odštetni zahtjev 750 miliona dolara.

Tužbe u ime žrtava sadržavale su sve optužbe za koje je Karadžić pravosnažno osuđen i pred Međunarodnoim sudom za ratne zlčočine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, sa sjedištem u Hagu (genocid, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, ubistva, mučenja, okrutno nehumano i ponižavajuće postupanje, silovanja, namjerno nanošenje duševnih boli…), ali su ove tužbe, budući da su pokrenute od konkretnih žrtava, bile usmjerene na traženje materijalne odštete”, navodi se u tekstu AlJazeere.

S obzirom da se radi o sudovima u SAD, sad je potrebno da jedan sud u Evropi prizna presude i na tome se sad radi.

O ovome je nedavno govorio Milorad Dodik nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem. Jasno je da bi ove presude mogle zadati ogroman udarac finansijskoj stabilnosti i RS i Srbije pa čak i kolaps.

Zanimljivo je da je o svojevrsnoj reviziji presude govorio i Bakir Izetbegović, gostujući na N1 u emisiji Pressing.

Dva procesa pred američkim sudovima pokrenuo je i u njima učestvovao Muradif Pajt, nazavisni istražitelj i ekspert u sudskim postupcima sa odštetnim zahtjevom.

On je reagirao na izjave Izetbegovića, ali i Dodika i Vučića.

Njegovo pismo koje je poslao Raportu prenosimo u cijelosti. On u njemu objašnjava ko i kako vodi proces i šta je cilj:

Izjave člana Predsjedništva Milorada Dodika objavljene u medijima nakon sastanka u Beogradu sa Predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te dio intervjua Bakira Izetbegovića u emisiji Pressing 10.9. kod Amira Zukića na televiziji N1, a koje se odnose na presude i tužbe protiv Srbije i RS, zahtjevaju dodatno objašnjenje.

Osnovni razlog za to je što i Dodik i Izetbegović u svoju korist „modeliraju“ činjenice koje su se ovih dana pojavile u medijima o tome. Želim naglasiti da niti Bakir Izetbegović, niti SDA na bilo koji način ne sudjeluju i procesu naplate štete, niti će učestvovati u budućim tužbama iz poznatih razloga vezanim za propalu reviziju presude protiv Srbije, za šta je on glavni krivac.

Tačno je da je pokrenut postupak izvršenja dviju presuda Federalnog suda Okruga New York koje su pravosnažne još od 2000. godine. Radi se o presudama po tužbama žrtava ratnih zločina i genocida koje su podnesene još 1993. godine protiv Radovana Karadžića kao predsjednika RS. O tome su proteklih dana pisali AJB, TBT i prenijeli brojni mediji.

Pajt: Jedan od pokretača procesa

Ja, američki državljanin Muradif Pajt, sam lično sudjelovao u čitavom tom postupku pred američkim sudom kao nezavisni specijalni istražitelj u slučajevima sa odštetnim zahtjevom, a sada sudjelujem i u postupku izvršenja. Te dvije presude uključuju preko 60 žrtava i njihov osnovni odštetni zahtjev je u momentu pravosnažnosti iznosio oko 6 milijardi dolara, ali je do danas, sa kamatama i advokatskim troškovima, zbog ignoriranja presuđene strane da isplati žrtve, taj iznos dostigao 96 milijardi dolara.

Isplata bi morala pasti na RS kao dio Bosne i Hercegovine i Srbiju. Srbija je involvirana u izvršenje (naplatu) automatski kada je presudom Međunarodnog suda pravde označena kao „strana koja nije spriječila genocid, što je u pravnom smislu – saučesništvo.

Razumljiva je nervoza Dodika i Vučića

Postupak izvršenja kao zastupnik sa aktivnom legitimacijom upravo je preuzeo evropski advokat i certificirani njemački ekspert međunarodnog prava prof.dr. Ramo Atajić sa timovima advokata iz Njemačke i SAD. O mjerama koje dvokat Atajić trenutno poduzima ne mogu javno govoriti, ali tvrdim da postoji efikasan pravni put da se ove presude dovedu do izvršenja.

Zato je razumljiva nervoza Dodika i Vučića jer su svjesni da je neminovan ishod ove pravne bitke – naplata ili nagodba sa žrtvama, što će u oba slučaja prilično koštati Srbiju i RS. Naglašavam da sam prethodnih godina nastojao kontaktirati predsjednika Vučića kako bih ishodio eventualnu nagodbu sažrtvama, što bi bila svakako povoljnija opcija za Srbiju. Ali, predsjednik Vučić je ignorirao moje prijedloge krijući se iza „nenadležnosti američkog suda u Srbiji“ i sl. (dopis kabineta A.V. u prilogu). Epilog koji slijedi mogao bi biti mnogo nepovoljniji za Srbiju.

Ponovo naglašavam da ovaj proces nema nikakve veze sa propalom revizijom presude protiv Srbije. Ovo je izvršenje presude o odšteti za žrtve genocida i sa ovim Izetbegović nema nikakve veze. U ovom postupku ja imam podršku pravnih eksperata Francisa Boylea i Geoffrija Nicea. Upravo Boyle je bio najgorljiviji akter revizije presude, a zatim i najkonkretniji svjedok sabotaže tog postupka koju su izvršili Izetbegović i njegov tim.

Vezano za vrlo izvjesne buduće procese protiv RS, koja počinila genocid kako stoji u presudama ICTY-ja, i protiv Srbije, koja je prema presudi MSP-a bila saučesnik, ti procesi će se voditi, ali ne uz učešće Bakira Izetbegovića. On je u Presingu nerodređeno izjavio da će „možda biti novog pokušaja revizije.“

Ako se i steknu pravni uvjeti za to, svakako upravo on ne bi smio učestvovati u tom procesu. Smatram da Izetbegović ima lične razloge i motive da se Srbija više ne tereti nikakvim procesima.

Što se tiče, Dodikove panike oko novih tužbi protiv Srbije i RS, on ne treba da strahuje od Izetbegovića. Vidjeli smo da od njega nikakva opasnost po Srbiju i RS ne prijeti. Ovdje se radi o novim tužbama žrtava genocida iz Srebrenice i žrtava ratnih zločina na Kosovu. Obje tužbe bit će usmjerene protiv Srbije i RS odnosno njenih zvaničnih organa. Smatram da dokazivanje da su zločini počinjeni te identificiranje ideologa, nalogodavaca i izvršilaca neće biti komplicirano jer je već doneseno niz pravosnažnih presuda o tome. Ovdje će se, dakle, raditi o odštetim zahtjevima žrtava koje će morati platiti počinioci.

Obimna dokazna dokumentacija već je u rukama timova pravnih eksperata i istražitelja, tako da sa budućim pravnim radnjama neće ništa imati niti Bakir Izetbegović i SDA, niti državni organi Bosne i Hercegovine.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close