“Prevent” novi vlasnik 300.000 dionica “BH Telecoma”

Novi vlasnik paketa od 300.000 dionica “BH Telecoma” je firma “Prevent Sarajevo”, čije je sjedište u Visokom, saznaje “Dnevni avaz”.

“Prevent Sarajevo” članica je ASA grupacije. Akvizicijom vrijednom šest miliona KM, grupacija nije izgubila svoj udio od 0,4 posto u “BH Telecomu”, ali je ispunila zakonsku obavezu.

Zakonska obaveza

Kako smo u jučerašnjem broju objavili, “ASA Group” imala je zakonsku obavezu da proda svoj udio jer vlasništvo u jednoj kompaniji ne smije prelaziti 15 posto ukupnog portfelja fonda. A ZIF “Prevent Invest”, još jedna kompanija u vlasnistvu ASA-e, imao je zadatak da dionice proda.

Prema saznanjima našeg lista, ovaj investicijski fond prije dva dana je praktično u posljednjem trenutku ispunio zakonsku obavezu prodaje dionica.

ZIF “Prevent Invest” ranije je pokušavao dionice “BH Telecoma” prodati po cijeni od 24 KM, ali nije uspio te je cijena jedne dionice ostala 20 KM. Prodaja u posljednjem trenutku nepoznatom kupcu podgrijala je pretpostavku da je nađen pravni modus da se zakon zadovolji, ali da dionice ostanu u okvirima ASA grupacije.

Već ove sedmice i zvanično će se objaviti da je “Prevent Sarajevo” vlasnik 300.000 dionica. Objava će uslijediti nakon što se za to ispune zakonski uvjeti, a Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH je institucija koja je dužna objaviti ime kupca.

Zanimljivo je da se ta institucija ne oglašava povodom berzanskih transakcija vezanih za firme “Hagen SA” i “Bosnalijek”.

Posao Komisije

Upravo bi Komisija trebala biti jedna od adresa koja bi javnosti trebala dati na uvid neke detalje u vezi s tim višemilionskim transakcijama.

Iako su se prije dva dana saopćenjem javnosti obratili predstavnici kompanije “Hagen SA”, ostaje i dalje puno pitanja bez odgovora: ko su stvarni vlasnici “Hagen SA”, kupuju li oni dionice da bi preuzeli vlasništvo ili svoj paket od 23,3 posto dionica “Bosnalijeka”  preprodaju nekome drugom. Ako je u pitanju preprodaja, ko je krajnji kupac…

Javnost ne bi trebala imati prevelika očekivanja, s obzirom na to da se Komisija za vrijednosne papire ni do sada nije pokazala “poletnom” u objavljivanju informacija koje su intrigirale bh. javnost.

Slično važi i za čelnike Sarajevske berze, koji bi morali barem istražnim organima skrenuti pažnju na preprodaje dionica na tržištu po cijenama koje se vještački drže na istom nivou, iako je interes za njih znatno porastao.

Dividenda od 400.000 KM

Novom vlasniku 300.000 dionica “BH Telecoma” do polovine ove godine trebalo bi biti isplaćeno oko 400.000 KM dividende.

Prema ovoj računici, “ASA Groupu” trebat će oko 15 godina da isplati svoju investiciju od šest miliona KM.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close