Prevent Leather zagovara poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH

Prevent Leather se i dalje suočava sa izazovom odlaganja industrijskog otpada organskog porijekla. Kao što je javnost već ranije upoznata, nedostatak adekvatnih metoda za tretman animalnog otpada u Bosni i Hercegovini predstavlja prepreku za razvoj poslovanja svim kompanijama koje u proizvodnji koriste sirovine animalnog porijekla pa tako i kožarskoj industriji. U proteklom periodu, Prevent Leather je poduzeo niz koraka u cilju rješavanja ovog problema te su na raspolaganje stavljeni svi postojeći resursi kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje proizvodnje. Uspostavljeno je dodatno postrojenje što je rezultiralo znatnim smanjenjem otpada koji nastaje u proizvodnim procesima ove kompanije. Međutim, određene količine otpada su i dalje prisutne.
Kako bi se našle efikasne i trajne metoda za zbrinjavanje ove vrste otpada obavljeni su razgovori sa vladinim institucijama i potencijalnim partnerima. Pored dobre volje svih interesnih strana, vladine institucije i sadašnji operateri nisu pronašli rješenje. Shodno tome, a usljed najavljenog rasta temperature zraka u narednom periodu, moguće su pojačane emisije neugodnih mirisa u lokalnoj zajednici.

Prevent kroz svoje poslovanje zagovara transparentnost i proaktivno djelovanje. Želimo da zajedno sa vladinim institucijama razvijamo poslovni ambijent koji će otvarati nova radna mjesta i doprinijeti jačanju kompletnog društva. U ovom momentu kompanija ne nailazi na takav ambijent i nedostatkom infrastrukture za tretman organskog otpada u BiH, poslovanje u ovoj oblasti je direktno ugroženo. Prevent poziva građane Visokog na razumijevanje i saradnju te nastavlja aktivnosti u cilju iznalaženja sistemskih rješenja za tretman organskog otpada.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close