Prevencija: 7 pravila zdravog života

Američka asocijacija za prevenciju bolesti srca predstavila je sedam jednostavnih pravila zdravog života: fizička aktivnost, zdrava tjelesna težina, zdrava ishrana, nivo holesterola u granicama normale, normalan krvni pritisak, regulisanje šećera u krvi i nepušenje.

(B 92)

Ukoliko neka osoba puši, ali održava ostalih šest ili pet faktora zdravlja, ima 25 odsto manje rizika od bolesti opasnih po život, u odnosu na one koji se ne uklapaju ni u jedan od ovih parametara.

Lista je originalno sastavljena u odnosu na bolesti srca, ali je kasnijim istraživanjem utvrđeno da može spriječiti i kancerogena oboljenja.

Vođa studije Laura Rasmunsen Torvik, asistent profesora Medicinskog fakulteta Fajnberg Nortvestern univerziteta u Čikagu kaže: “Na ovaj način ljekari mogu dati jasnu preporuku svojim pacijentima kako da brinu o svom zdravlju i smanje rizik od hroničnih oboljenja”.

Lista nazvana “Life’s Simple 7” dio je kampanje koja ima za cilj savjetovanje Amerikanaca o tome kako da budu zdraviji.

“Ostavljanje pušenja je veoma važno, ali su i ostali faktori bitni. Nikad nije kasno za promjenu”, kaže Rasmunsen Torvik.

Studija koja je počela 1987. je obuhvatila 13.253 osobe u četiri američke zajednice.

Poslije dvadeset godina istraživači su provjerili učestalost kancera i bolničkog liječenja i utvrdili da je 2.880 učesnika dobilo rak, obično pluća, crijeva, rektuma, prostate i grudi.

U obzir nije uziman nemelanomski rak kože. Otkrića su objavljena u žurnalu “Cirkulacija”.

Zanimljivo je da otkrića pokazuju da nikad nije kasno da se promjene životne navike. Naime, njemački istraživači prošlog mjeseca su objavili da ostavljanje cigareta u sredovječnom dobu, pa i kasnije, donosi brojne koristi po zdravlje ljudi.

Čak i osobe koje puše duže od 40 godina, a odluče da ostave cigarete, imaju 40 odsto manje rizika od srčanog udara i šloga, poslije samo pet godina apstinencije.

Studija je pratila gotovo 9.000 Nijemaca starosti između 50 i 74 godine tokom deset godina.

Profesor Herman Brener i njegove kolege iz Njemačkog centra za istraživanje kancera uvidjeli su da pušači imaju dva puta više šanse da dobiju neko srčano oboljenje u odnosu na nepušače, ali su bivši pušači imali gotovo istu vjerovatnoću za dobijanje bolesti kao i osobe koje nikada nisu pušile.

Takođe, kanadska studija pokazala je da oni koji ostave pušenje prije 44. godine žive gotovo podjednako dugo kao i osobe koje nikad nisu pušile.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close