Prestanite da pušite, kupite stan!

Pušači u BiH, zbog najavljenog vrtoglavog poskupljenja cigareta, trebalo bi da razmisle o prestanku pušenja, s obzirom na to da će domaćinstva u kojima je o duhanskom dimu ovisno više članova mjesečno da troše onoliko novca koliko iznosi i rata stambenog kredita.

(Nezavisne novine)

Tako će, narednih godina, prosječna kutija cigareta da košta oko šest maraka. U kući, u kojoj se dnevno potroše tri kutije, u duhanskom dimu će svakog dana da “ispari” oko 18, a mjesečno 540 KM.

Kreditno sposobna domaćinstva, u kojem bi nosilac kredita bio radnik sa stabilnim poslom, bez većih problema mogu da pronađu stan za koji bi mjesečna rata dugoročnog kredita iznosila između 500 i 600 maraka, piše Nezavisne novine.

Stručnjaci vam, stoga, savjetuju da se, ako ste pušač, oslobodite poroka koji izaziva opake bolesti, ali i olakšava novčanike.

“Kada u porodici imate tri do četiri aktivna pušača, tu imate i ogromne količine novca koje odlaze, a osim toga, ljudi sebe izlažu povećanom riziku za nastanak određene bolesti. Kada se razbole, nameće se hipotetsko pitanje koliko će onda da košta zdravlje takve porodice u trenutku kad smo svjesni da ni u bolest ne može da se uđe praznih džepova”, upozorava Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duhana Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ona pritom ističe da bi pušači trebalo da misle i na ekonomski aspekt bolesti ovisnosti i ocjenjuje da je sazrio trenutak da naši građani počnu da razmišljaju o prestanku pušenja.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrdili su da bi već 2014. najjeftinije cigarete trebalo da koštaju oko pet maraka. To znači da ćete, ako pušite samo jednu paklu dnevno, mjesečno na ovu “stavku” da izdvajate oko 150 KM.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close