-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

Preminuo princ Filip, suprug kraljice Elizabete II

U 100. GODINI

Preminuo princ Filip, suprug kraljice Elizabete II

Ovo je saopćeno iz Bakingemske palače

Princ Filip (Philip), suprug kraljice Elizabete II (Elizabeth), preminuo je u 100. godini.

Ovo je saopćeno iz Bakingemske palače, prenosi BBC.

– S velikom tugom Njeno veličanstvo kraljica objavila je smrt svog voljenog muža, Njegovog kraljevskog visočanstva princa Filipa, vojvode od Edinburga. Njegovo visočanstvo preminulo je mirno jutros u dvorcu Vindzor. Kraljevska porodica pridružila se ljudima širom svijeta oplakujući njegov gubitak. Daljnje najave bit će objavljene u dogledno vrijeme – objavljeno je na Instagram profilu kraljevske porodice.

VELIKA BRITANIJA

Šta će se desiti s monarhijom nakon smrti princa Filipa

“Moja snaga i moj dom” kako je kraljica Elizabeta nazvala svog supruga povodom 50. godišnjice braka

Princ Filip (Phillip) umro je 100. godini. Njegova smrt nije samo veliki gubitak za njegovu porodicu, već i za monarhiju.

“Moja snaga i moj dom” kako je kraljica Elizabeta (Elizabeth, 94) nazvala svog supruga povodom 50. godišnjice braka.

Iako su njegova javna pojavljivanja postala rijetka od 2017. godine, do kraja je ostao jedan od najvažnijih stubova britanske monarhije.

Kraljica Elizabeta i princ Filip

Prije nego što se povukao iz javnog života 2017. godine, princ Filip je održao 22.219 samostalnih nastupa i održao 5.496 govora. Nakon povlačenja ostao je stabilizujuća sila u pozadini. Ali zbog njegove starosti bilo je predvidivo da će se Velika Britanija morati pripremiti za njegovu smrt.

U okviru “Operacije Četvrti most”, procesi nakon njegove smrti detaljno su planirani posljednjih godina. Sada ovaj plan stupa na snagu.

Vijest o smrti kraljicinog supruga, nikako nije prepuštena slučaju. Prije nego što su objavljene tužne vijesti, već je bilo puno komunikacije unutar zidova palate.

U vrijeme smrti, Lord Čamberlejn (Chamberlain), glava monarhova domaćinstva, trenutno grof Vilijam Pil (William Peel), sastao se s premijerom kako bi razgovarao o tome kako dalje. Međutim, nijedan korak u vezi s najavom i pokopom nije mogao biti odlučen bez pristanka kraljice Elizabete.

Princ Filip sa sinom Čarlsom

Tek kad su svi važni aspekti interno razjašnjeni, Bakingemska palača je zvanično objavila vijest. Kao i obično, BBC, britanski javni servis, prvi je čuo za smrt. Nakon toga vijest se brzo proširila.

Odmah nakon smrti princa Filipa započelo je osmodnevno razdoblje žalosti. Za to vrijeme zakoni ne dobivaju kraljevsko odobrenje, a državni poslovi također se zaustavljaju iz poštovanja, kako prenosi „Independent“.

Tada kraljevsko razdoblje žalosti traje još 30 dana, nakon čega se kraljica u potpunosti vraća u javni život i svoje dužnosti. Ovaj period žalosti prirodno se odnosi i na ostale članove kraljevske porodice. Za to vrijeme nosit će i samo tamne boje.

Kao supruga britanskog šefa države, princ Filip imao bi pravo na državni sprovod. Njegovo tijelo položili bi u Westminster Hall, a sahrana bi se održala u kapeli St. George. Ali princ Filip bio je čitav svoj život poznat po svom prilično pragmatičnom maniru i prije mnogo godina zatražio je da ne pravi “frka” oko njegove sahrane.

Britanska kraljevska porodica

Vjeruje se da se princ odlučio za privatnu sahranu u vojnom stilu. Sahrana će se vjerovatno održati u kapeli St. George, sa posljednjim počivalištem u Frogmore Gardens. Vjerovatno će biti pozvani samo porodica i prijatelji, kao i šefovi država država Komonvelta, kako je objavio “Independent”.

U svakom slučaju, kraljicina glava domaćinstva usko je uključena u pripreme. Tokom ove pripremne faze, tijelo princa Filipa sada se nalazi u palači St. James.

Princ Filip bio je prapraunuk legendarne kraljice Viktorije i stoga se pojavio u prijestolju prijestolja Britanske monarhije, do kojeg može doći do 5.000 mjesta. Međutim, morali ste se pomaknuti za nekoliko stotina mjesta na listi da biste pronašli svoje ime. Međutim, u svojstvu kraljicinog supruga, on nikada nije imao pravo na prijestolje, a na drugom mjestu bio je njen sin princ Čarls (Charles, 72). Prema tome, Filipova smrt ne mijenja odmah ništa u nizu sukcesije. Ovo se značajno mijenja samo kad kraljica Elizabeta jednog dana umre.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close