BiHPolitika

Premijeri entiteta na hitnom sastanku u Beču: Hoće li BiH izbjeći sankcije EZ-a

U Beč su sinoć hitno otputovali premijeri vlada entiteta BiH, zbog oštrog upozorenja o uvođenju dodatnih sankcija energetske zajednice na predstojećoj ministarskoj konferenciji u Prištini 14. decembra.

 

Kako saznajemo, iz Energetske zajednice je prije dva dana upućen poziv premijerima kako bi izbjegli najnepovoljniji scenarij za BiH, a na sastanak ih je ovog puta pozvao i generalni direktor za energetiku u Evropskoj komisiji Dominiko Ristori.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u više navrata je upozoravao na neophodnost usvajanja zakona koji je u potpunosti usaglašen sa RS, ali da zbog dalje podrške čeka mišljenje vlade tog entiteta. Ocijenio je kako bi nove sankcije značile korak nazad i novo zaostajanje u jednom od najboljih i najpotentnijih sektora BiH.

Energetska zajednica je najavila da će neusvajanje zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prijenosu i tržištu električne energije u BiH “zaboljeti entitete” te da će nepoštivanje obaveza koje proizilaze iz Ugovora o energetskoj zajednici direktno koštati građane i energetski sektor koji gubi nekoliko desetina miliona eura grant sredstava i povoljnih kredita.

Tokom nedavne posjete Sarajevu, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač je izjavio da je BiH prva zemlja kojoj su prije tri godine uvedene prve sankcije, jer nema nikakve zakonske regulative o gasu.

Pismo upozorenja nedavno je direktno upućeno premijerki Željki Cvijanović, a u njemu se, između ostalog, podsjeća na ozbiljnost situacije i činjenicu da je Vlada RS dostavila sve već prihvaćene primjedbe na tekst zakona te da nove primjedbe nisu dostavljene.

Osim sankcija koje prijete BiH te zakone potrebno je donijeti kako bi se zakonodavstvo BiH uskladilo sa zakonodavstvom Evropske unije, ali i zbog činjenice da su zakoni zastarjeli i kao takvi bi bili prepreka razvoju energetskog sektora, a BiH će i ostati bez značajnih sredstava koja su joj namijenjena kroz inicijativu za zapadni Balkan i kroz IPA fondove.

 

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close