Premijer TK-a Bahrija Umihanić “čuvar plaže u zimskom periodu”

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Univerziteta po kome je on “poslovao uspješno i ostvarenim prihodima uspio pokriti stvorene obaveze”.

No, da Izvještaj nema baš puno veze sa stvarnim stanjem na Univerzitetu, potvrdilo je i saopćenje Sindikata visokog obrazovanja TK-a u kome tvrde da je “sada bjelodano jasno da je osnovni zadatak izabranih ‘eksperata’ da sačuvaju stečene pozicije moći, te da pokriju nezakonite radnje, nerad i nesposobnost, kako ministara smijenjenih za vrijeme demonstracija, tako i njihovih zaostalih trabanata na čelu javnih ustanova (uključujući i Univerzitet) i javnih preduzeća”.

“Aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona u vremenu najveće katastrofe koja je zadesila građane BiH i Tuzlanskog kantona konačno je pokazala svoje pravo lice”, navodi se u saopštenju Sindikata visokog obrazovanja TK-a, koje su izdali početkom sedmice. “Sada je bjelodano jasno da je osnovni zadatak izabranih ‘eksperata’ da sačuvaju stečene pozicije moći, te da pokriju nezakonite radnje, nerad i nesposobnost, kako ministara smijenjenih za vrijeme demonstracija, tako i njihovih zaostalih trabanata na čelu javnih ustanova (uključujući i Univerzitet) i javnih preduzeća”, smatraju ovi sindikalci.

Po njima je premijer TK-a Bahrija Umihanić “čuvar plaže u zimskom periodu”, koji je haos izazvan poplavama iskoristio da na sedmoj redovnoj sjednici Vlade, koja je održana 20. maja ove godine, “progura” Izvještaj o radu i poslovanju Univerziteta u Tuzli za 2013. godinu.

U zvaničnim zaključcima sa sjednice Vlade navodi se da je Izvještaj usvojen jer je UNTZ “poslovao uspješno i ostvarenim prihodima uspio pokriti stvorene obaveze”. “Ostvareni su ukupni prihodi Univerziteta u iznosu od 30.405.795,68 KM, a iz prethodne godine je preneseno 4.280.231,64 KM, te su ukupno raspoloživa sredstva u 2013. godini iznosila 34.686.027,32 KM”, smatra vladino Odjeljenje za informisanje.

U Izvještaju se, pak, navodi da su rashodi 2013. godine iznosili 30.562.777 KM iz čega proizlazi da je ustanova ostvarila dobitak u iznosu od četiri miliona maraka. No, brojke se slažu samo na papiru i nemaju baš nikakve veze sa stvarnim stanjem finansija Univerziteta.

O nerealiziranum ciljevima, manipulacijama naknadama za prekovremeni rad, vrijednostima naučno-istraživačkih radova, “šminkanju” podataka, nepravilnostima pročitajte u cijelom tekstu u novom broju magazina Dani.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close