PolitikaRegion

Preliminarni rezultati: Aleksandar Vučić je novi predsjednik Srbije

Prema preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Srbiji ubjedljivu pobjedu odnio je Aleksandar Vučić, saopćili su iz Centra za slobodne izbore i demokratiju Srbije (CeSID).

Aleksandar Vučić je na osnovu 86,2 posto obrađenog uzorka dobio podršku 54,9 odsto birača, podaci su CeSID-a.

“Rezultati će se mijenjati za jedan, dva procenta gore-dole, ali nijednog trenutka neće doći u pitanje pobjeda Aleksandra Vučića na ovim izborima”, rekao je Đorđe Vuković iz CeSID-a.

Na drugom mjestu je kandidat Saša Janković sa 15,5 posto podrške, na trećem Luka Maksimović – Ljubiša Preletačević Beli sa 9,4 posto glasova.

Vojislav Šešelj osvojio je 4,4 posto glasova, Boško Obradović 2,3 a Saša Radulović 1,4 posto glasova. Slijede Nenad Čanak sa 1,2 posto osvojenih glasova, Aleksandar Popović sa 1,1 posto glasova i Miroslav Parović koji ima manje od jednog posto podrške birača.

Aleksandar Vučić, koji je aktuelni premijer Srbije, rođen je 1970. godine u Beogradu gdje je završio Zemunsku gimnaziju i Pravni fakultet. 1992. godine radio je kao novinar Kanala S, TV-stanice sa sjedištem u Palama. Naredne godine se vrario u Srbiju i priključio Srpskoj radikalnoj stranci Vojislava Šešelja gdje je brzo napredovao.

Iste godine je izabran za poslanika SRS-a u Narodnoj Skupštini, a već naredne godine postao njen generalni sekretar.

1998. godine SRS je ušao u koaliciju sa SPS-om i JUL-om, a Vučić je imenovan za ministra informisanja. Nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma kojim je na Kosovu de facto prestala srpska vlast, u znak protesta je formalno podnio ostavku, ali je “zbog nacionalnih interesa” nastavio vršiti ministarsku dužnost sve do Miloševićevog rušenja 2000. godine.

U  septembru 2008. u SRS-u je nastao raskol između pristaša Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića, Vućić se na početku nije želio opredjeliti te je najavio povlačenje iz politike. Međutim, već u oktobru se priključio Nikoliću i postao zamjenik predsjednika novoosnovane Srpske napredne stranke (SNS).

Kada je Nikolić dobio predsjedničke izbore 2012. godine formirana je vlada u kojoj je Ivica Dačić postao premijer, a Vučić postao potpredsjednik i ministar odbrane.

Na vanrednim izborima 2014. godine SNS je osvojio apsolutnu većinu u Skupštini, što je bio prvi takav slučaj od vremena Miloševića. Vučić je zadržao SPS kao koalicionog partnera, nastavio sa proevropskom politikom, ali i uz sve veće ograđivanje od svojih ranijih stavova te sve veće približavanje Srbije Zapadu. Zbog toga je stekao značajnu podršku među nekim od najistaknutijih ličnosti takozvane Druge Srbije. Dio srpske javnosti ga kritikuje zbog navodne autoritarnosti, uspostavljanja potpune kontrole nad srpskim medijima te uvođenja svojevrsnog kulta ličnosti.

Mandat odlazećem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close