Pregovori o TTIP-u se nastavljaju u Miamiu

Pregovori o TTIP-u se, obavijeni velom tajnosti, nastavljaju u Miamiu – C.Malmström: TTIP ide dalje, jer mi mandat ionako nisu dali europski narodi!

(altermainstreaminfo.com.hr)

Kako prenosi Sputnik, glavni pregovarači Transatlantskog sporazuma o trgovini i ulaganjima (TTIP) ustraju na prikrivanju ključnih elemenata sporazuma i time iskazuju prijezir spram javnosti. Ovog tjedna, na pregovorima u Miamiju, ponovo nisu objavili niti jedan značajniji detalj sporazuma, rekla je trgovinska dužnosnica najvećeg američkog radničkog sindikata za Sputnik.

U ponedjeljak je započela jedanaesta runda pregovora o TTIP-u u Miamiu, Florida, tijekom kojih su sudionici trebali uobličiti konačan tekst ugovora.

„Pregovarači do sada savršeno čuvaju tajnim sadržaj teksta na kojemu rade“, izjavila je za Sputnik Celeste Drake, stručnjakinja za trgovinsku politiku pri Američkoj federaciji rada i Kongresu industrijskih organizacija (AFL-CIO).

C. Drake je prisustvovala početnom sastanku s pregovaračima u Miamiu i tako nam omogućila da barem provirimo u taj mračni svijet u kojemu se stvara međunarodni trgovinski sporazum sa sudionicima koji su neopisivo vješti u prikrivanju i zaštiti podataka.

Jučer, u srijedu je bio „Dan sudionika“, te su pregovarači TTIP-a u pauzi pregovora saslušali 10-minutna izlaganja, prezentacije dostavljene od strane predstavnika sindikata, skupina za zaštitu okoliša i organizacija za ljudska prava. „Na kraju dana su glavni pregovarači u kraćem izlaganju objasnili sudionicima o čemu su razgovarali od ponedjeljka, ali ponovo bez ikakvih detalja“.

„Glavni pregovarač je tek površno  pobrojao točke o kojima su pregovarali, no prešučujući ključne detalje trgovinskog sporazuma,” tvrdi C.Drake.

Većina vodećih sudionika u pregovorima kaže kako je TTIP sam po sebi prekompliciran za širu javnost, a „vrag se skriva u detaljima“, primjećuje Drake.

„Američki predsjednik Barack Obama i njegova administracija pokušavaju izbjeći da se sadržaju sporazuma prišije etiketa „tajnovitog“, no ipak nisu dopustili da pregovori budu transparentniji i demokratskiji.

“SAD su“, dodaje Drake, “do sada čak i sam datum i mjesto pregovora uvijek objavljivale u posljednji trenutak, a to je dobar način  da se umanji prisustvo javnosti i ostalih zainteresiranih sudionika.“ Drake kaže kako ured Američkog trgovinskog predstavništva (USTR) nije dobio informaciju o mjestu održavanja pregovora sve do nedjelje, (samo dan ranije) kada napokon bivaju obaviješteni da će se održati u hotelu Hyatt.

Europski pregovarači su se barem obvezali kako će objaviti na internetu o kojim poglavljima sporazuma se pregovaralo, pa makar i šturo.

„U ponedjeljak ćemo pročitati koliko su Europljani odlučili objaviti što je dogovoreno u poglavlju o održivom razvoju“, nastavlja Drake. „Nema razloga da Sjedinjene države učine isto, osim ukoliko to ne žele.“

AFLO-CIO se pridružio sastanku u Miamiu kao domaćin i predstavnik udruga civilnog društva poput, Global Trdae Watch, Public Citizen, Moveon.org, Friends of the Earth, Centra za međunarodne zakone o okolišu, te drugih lokalnih aktivističkih grupa.

TTIP, taj ozloglašeni sporazum teži deregulaciji trgovine između SAD-a i Europe i stvaranju najveće slobodne trgovinske zone i obuhvaćanju preko 60% globalne proizvodnje.

C. Malmström: TTIP ide dalje, jer mi mandat ionako nisu dali europski narodi!

Unatoč uvjeravanju europskih čelnika i parlamentaraca kako je TTIP idealno rješenje za rast kako europskog, tako i američkog gospodarstva, analitičar John Hilary  za The Independent “kako nije mislio da  TTIP može biti strašniji, sve dok nije razgovarao s povjerenicom EU za trgovinu, Ceciliom Malmström”.

Naime, u članku kojeg je prije nekoliko dana objavio The Independent, John Hilary govori  o svom susretu s Ceciliom Malmström, ženom koja zauzima snažnu poziciju u birokratskom aparatu Europske unije, odnosno vodi Povjerenstvo za trgovinu Europske komisije. Tom pozicijom Cecilia Malmström upravlja investicijskom politikom i trgovinom svih 28 zemalja članica EU, čiji dužnosnici sada pokušavaju finalizirati dogovor sa Sjedinjenim Državama, odnosno sporazum  TTIP.

Tijekom njihovog susreta je John Hilary povjerenicu Malmström pitao za komentar o ogromnom protivljenju sporazumu TTIP diljem Europe. Samo prošle godine je više od tri milijuna europskih građana potpisalo peticiju protiv sporazuma. U svih 28 zemalja članica EU je održano je tisuće sastanaka, skupova i prosvjeda, a sve je kulminiralo spektakularnim demonstracijama u Berlinu prije nekoliko dana na kojima se okupilo 250 000 ljudi.

Malmström priznala da jedan trgovinski sporazum nikada nije uzrokovao tako strastveno i rašireno protivljenje. Međutim, kada je novinar The Independenta povjerenicu za trgovinu Europske komisije pitao kako može nastaviti promovirati TTIP s ovako masovnim javnim protivljenjem, njezin odgovor je bio: “Ja i nisam dobila mandat od europskih naroda!”

Od, koga je to, dakle, Cecilia Malmström, dobila svoj mandat? Službeno, europski povjerenici su dužni predstavljati vlade Europske unije. Ipak, kao što je više puta spomenuo i gore navedeno, Europska komisija vodi pregovore o sporazumu TTIP iza zatvorenih vrata, kao i bez odgovarajućeg sudjelovanja europskih vlada

U stvari, kao što je u svom novom izvješću otkriva portal War on Want, Malmström prima zapovijedi izravno od lobista koji se roje oko Bruxellesa i od nikog drugog. Europska komisija ne skriva činjenicu da prima zapovjedi od  lobija i sektora kao što su “Business Europe” i “European Services Forum”. Uopće se ne treba čuditi što su pregovori i sam sporazum TTIP nametnuti kako bi služili interesima multinacionalnih korporacija, a ne potrebama naroda Europe.

Međutim, kao što tvrdi novinar The Independenta, ako ste i pomislili da TTIP ne može biti strašniji, varate se. Izjava povjerenice Cecilie Malmström je živi dokaz i izravni šamar svim tisućama, stotinama tisuća koji prosvjeduju, pišu peticije, otvoreno negoduju protiv sporazuma, jer “ona i nije dobila mandat od europskih naroda”. Od koga onda jest, toliko znamo, između ostaloga,  upravo zahvaljujući silnoj tajnovitosti oko detalja sporazuma.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close