-TopSLIDEBiHPolitika

Predstavnički dom PSBiH ukinuo akcize, na potezu Dom naroda

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH. Za usvajanje Izvještaja glasao je 31 zastupnik, pet ih je bilo protiv, a dva suzdržana.

Usaglašeni tekst, čijim bi se usvajanjem omogućilo smanjenje cijene goriva za do pola KM, ide na Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija za usaglašavanje teksta tog zakona, koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen u različitom tekstu, u septembru prošle godine usaglasila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca od strane Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom državnog parlamenta je početkom marta prošle godine, na prijedlog poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), usvojio zakon da gorivo u Bosni i Hercegovini bude jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Međutim, Dom naroda je krajem augusta usvojio isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Poslanik Saša Magazinović (SDP), koji je bio jedan od predlagača navedenog zakona, je podsjetio da je ovaj zakon predložen u martu prošle godine.

“Gledajući cijene goriva na današnji dan, kada se trebamo izjasniti o konačnom tekstu zakona o ukidanju akciza, cijene su gotovo slične kao u periodu kad je zakon predložen”, kazao je Magazinović i podsjetio novoizabrane poslanike na ‘parlamentarni put’ zakona.

Pojasnio je da to u praksi znači da bi gorivo bilo jeftinije i do pola marke, zato što se na akcizu obračunava i PDV, a to dalje znači da bi robe i usluge u čiju kalkulaciju cijene ulazi i cijena goriva, također bile jeftinije.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close