Predstavnički dom federalnog Parlamenta: Što je dobro u FBiH, u RS-u ne valja

Federalni poslanici danas su na nastavku 31. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, između ostalog, prihvatili prostorni plan FBiH za period od 2008. do 2028. godine, te program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u FBiH, kao i izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvene zaštite u FBiH za 2012. godinu.

(Oslobođenje)

Odbijen je nacrt izmjena Zakona o Vladi FBiH, kao i izvještaj o radu i poslovanju RTVFBiH za 2012.

Pad nataliteta

Danas podržanim prostornim planom FBiH 2008 – 2028, kako je kazao federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević, prevazilaze se konačno planska rješenja iz davne 1981, uravnotežava razvoj svih područja u FBiH, te povećava kvalitet života stanovništva. Kroz prezentaciju  plana istaknuto je da on sadrži veliku bazu podataka koji se mogu koristiti za izradu analiza. Planom se predviđa izgradnja cesta, željeznica, aerodroma, akumulacija vode, izgradnja elektroenergetskih objekata…

Odbijene izmjene Zakona o Vladi, čiji predlagač je delegat iz reda hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH Josip Perić, predviđale su da se odluke u Vladi FBiH donose uz natpolovičnu većinu, ali i sa minimum trećinom glasova ministara iz svakog konstitutivnog naroda. Ovakvo rješenje podržali su u HDZ-u, ali su protivni bili u SDA.

Ismet Osmanović (SDA) je kazao da to vodi uvođenju odlučivanja u Vladi po nacionalnoj osnovi i da bi otvorilo mogućnost blokada.

Nezavisna poslanica Slavica Josipović je rekla da sadašnja Vlada nije izabrana voljom hrvatskog naroda, te da je to najgori saziv u istoriji FBiH. Marinko Čavara (HDZBiH) podsjetio je da je FBiH formirana na temelju pariteta Hrvata i Bošnjaka.

– Ako vam je dobar mehanizam 8-5-3, onda vam to treba biti dobro i u RS-u, rekao je on.

Kroz diskusije o izvještaju o zdravstvenom stanju za 2012, rečeno je da ni sadašnje stanje nije bolje, ako ne i gore. Istaknuto je da se povećava broj malignih oboljenja, smanjuje se natalitet, a povećava broj oboljelih od mentalnih poremećaja. Pozitivno je što zarazna oboljenja bilježe pad. Naglašena je potreba prevencije, ali i konstatovano da ovaj saziv Parlamenta nije učinio mnogo za poboljšanje u zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

Bez diskusije o RTVFBiH

Bez i uvodnog izlaganja, kao i bez ijedne diskusije, jučer je odbijen izvještaj o radu i poslovanju RTV-a FBiH. Nakon glasanja, nezavisna poslanica Spomenka Mićić je kazala da je za stanje sa RTVFBiH, gdje je direktoru istekao mandat i gdje nema UO, isključivi krivac Parlament FBiH.

Poslanici su danas podržali i dvije odluke o zaduženju, jednu između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za projekt energetske efikasnosti u ukupnom iznosu od 32 miliona dolara, od čega se na FBiH odnosi 19,2 miliona dolara, te zaduženje po sporazumu o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i BiH od šest miliona dolara za realizaciju projekta Razvoj infrastrukture u Goraždu.

Još samo jedno zasjedanje?

Predsjedavajući PD-a Safet Softić (SDA), najavivši narednu redovnu sjednicu za 23. juli, kazao je da bi to moglo biti i posljednje zasjedanje u ovom sazivu, pa čak i u ovoj godini, s obzirom na predstojeće oktobarske izbore u BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close