Predstavnici Vlade ZDK na obilježavanju Dana otpora Breze

Premijer Plevljak u pratnji ministra Ekrema Tuke i Raifa Seferovića prisustvovao je, u ponedjeljak, obilježavanju 3. maja, Dana otpora Breze. Na ovaj historijski datum 1992. godine, stradale su prve žrtve u odbrani brezanske općine.

Tim povodom, premijer Plevljak i ministri Tuka i Seferović sa općinskim načelnikom Halilom Tuzlićem, predstavnicima boračkih organizacija i građanima Breze posjetili su mjesto pogibije, spomen-obilježje boraca 304. brdske brigade ARBiH Halida Ganića i Elvedina Muse na lokalitetu Plana, na području brezanske općine.

Prisutnima su se obratili općinski načelnik Breze, ratni k-dant Mirsad Begić, direktor RMU Breza Suad Ćosić. U ime Vlade ZDK obratio se Ekrem Tuka, ministar za boračka pitanja, istakavši važnost obilježavanja svih bitnih historijskih datuma u Bosni i Hercegovini, pa i 3. maja za općinu Breza i Zeničko-dobojski kanton. Ovom prilikom, učenice OŠ „Enver Čolaković“ i OŠ „Safvet-beg Bašagić“ pročitale su nagrađene literarne radove na temu „20. godina od početka otpora Breze“.

Inače, u okviru obilježavanja Dana otpora Breze, u organizaciji Odbojkaškog kluba invalida “Breza” održan je I Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, na kojem su učestvovale ekipe iz Kaknja, Mostara, Bugojna, Ilidže i Splita.

Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close