CBBiH: Profit u prvom kvartalu 19,1 milion KM

Centralna banka (CB) BiH ostvarila je u prva tri mjeseca ove godine profit od 19,1 miliona maraka, što je više za 8,2 miliona KM u odnosu na isti period lani, navodi se u finansijskom izvještaju CB za prvi kvartal 2013. godine.
U izvještaju se ističe da je na poslovanje Centralne banke u prva tri mjeseca ove godine i dalje značajno uticala trenutna situacija na evropskim finansijskim tržištima.
– Ostvareni profit veći je za 74,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja zadovoljavajući rezultat s obzirom na činjenicu da se poslovalo u izuzetno teškim ekonomskim okolnostima – navodi se u izvještaju.
Dodaje se da su na ovakav nivo dobiti prvenstveno uticali ostvareni dobici po osnovu prodaje hartija od vrijednosti raspoloživih za prodaju i nerealizovane pozitivne kursne razlike na držano monetarno zlato.
– S druge strane, ostvareni su znatno manji troškovi naknada na depozite komercijalnih banaka, a i dalje se sprovodi politika racionalizacije troškova poslovanja – ističe se u izvještaju.
Operativni prihodi Centralne banke u prvom kvartalu ove godine iznosili su 26,3 miliona KM, dok su u istom periodu prošle godine iznosili 17,3 miliona. S druge strane, operativni troškovi su iznosili 7,1 milion KM, dok su u prva tri mjeseca 2012. godine bili 6,3 miliona KM.
Neto prihodi od kamata u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 7,5 miliona KM, dok su u istom periodu lani bili 8,9 miliona KM.
Neto prihodi od provizija i naknada bili su 1,6 miliona KM a u prva tri mjeseca prošle godine 1,8 miliona maraka. Neto dobit od kursnih razlika iznosila je 7,8 miliona KM, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bila 5,3 miliona maraka.
– I tokom prvog kvartala 2013. godine na finansijskim tržištima su nastavljene oscilacije cijene zlata, kao i oscilacije kursa evra prema dolaru, što se odrazilo i na finansijske pokazatelje Centralne banke BiH, te se moralo pristupiti prilagođavanju i unapređivanju procesa investiranja i racionalizaciji troškova i određenim uštedama – dodaje se u izvještaju.

Monetarno zlato

U izvještaju se navodi da Centralna banka BiH drži monetarno zlato na računu u švajcarskoj banci, kreditnog rejtinga AAA.
– Vrijednost monetarnog zlata na dan 31. marta 2013. godine iznosi 234,2 miliona KM, dok je na kraju prošle godine iznosila 158,9 miliona KM – ističe se u izvještaju.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close