-TopSLIDEBiHPolitika

Predstavnici RS-a došli na sastanak sa Poirelom pa otišli, prijete li nam sankcije i Vijeća Evrope

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine danas nije održana jer nije bilo kvoruma, odnosno članovi iz RS-a nisu došli na sjednicu.

Ali da ne bude zabune, isti ti članovi došli su na sastanak sa direktorom Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope Christopheom Poirelom. Nakon završenog sastanka članovi Interresorne grupe jednostavno se nisu pojavili na sjednici.

Direktor Poirel izrazio je zadovoljstvo uspostavljanjem Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i kako je istakao pažljivo prate rad Interresorne radne grupe, te je, imajući u vidu rastuću političku krizu u BiH, izrazio razočarenje i zabrinutost odsustvom konkretnijih rezultata rada ovog radnog tijela.

Poirel je naglasio da će eksperti Venecijanske komisije nastaviti da pružaju pomoć Interresornoj radnoj grupi, te izrazio punu podršku Komiteta ministara Vijeća Evrope rješenjima koja će omogućiti da naredni Opšti izbori u BiH budu provedeni u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Poirel je danas razgovarao sa članovima kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izmjenama izbornog zakonodavstva. Istaknuo je da je nakon početnog zadovoljstva zbog uspostavljanja Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva nastupio zastoj u njenom radu zbog čega je Komitet ministara, kako je rekao, vrlo zabrinut.

Naredni sastanak Komiteta ministara je u decembru ove godine a Poirel je prenio očekivanje da će Bosna i Hercegovina, uprkos složenosti situacije, smoći snage da ispunjava obaveze koje je kao članica Vijeća Evrope dobrovoljno preuzela. On je danas najavio i novi dolazak eksperata Venecijanske komisije koji bi trebali pomoći u traženju rješenja za izborno zakonodavstvo.

Članovi rukovodstva domova, a danas su u razgovorima učestvovali predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, njegova zamjenica Borjana Krišto, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i Bakir Izetbegović te delegatkinja u Domu naroda Lidija Bradara i poslanica u Predstavničkom domu Snježana Novaković – Bursać, upoznali su gospodina Poirela sa svojim viđenjem problema sa kojima se susreću već deceniju i po u nastojanju da postignu i djelomične promjene Ustava BiH i izmjene Izbornog zakona.

Sagovornici su saglasni da pred parlamentarcima nije lak zadatak. Ipak, izražen je umjereni optimizam da bi pojačan angažman i intenzivniji dijalog mogli rezultirati kompromisom i izmjenama u izbornom zakonodavstvu prije kraja 2021. i ulaska u iduću izbornu godinu.

Poirel je održao sastanak i sa predstavnicima opozicijskih stranaka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i razgovarali o provedbi presude u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH” i sa njom povezane grupe presuda Evropskog suda za ljudska prava.

U otvorenom razgovoru, u kojem su učestvovali poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović, Nenad Nešić, Jasmin Emrić, Mirko Šarović, te poslanice Mirjane Markinković – Lepić i Aida Baručija, ukazano je na brojna pitanja i probleme sa kojima se naša zemlja suočava u vezi sa ustavnom i izbornom reformom, te provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava na kojima se, kako je kazano, te reforme suštinski i zasnivaju.

Direktor Direkcije za ljudska prava Vijeća Evrope Christoph Poirel naglasio je da Komitet ministara Vijeća Evrope, kao izvršno tijelo ove institucije, kontinuirano prati proces izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta “Sejdić i Finci protiv BiH”. S tim u vezi, izrazio je zabrinutost što, kako je rekao, nakon toliko vremena, od 2009. godine, kada je Evropski sud za ljudska prava donio presudu po apelaciji Derve Sejdića i Jakoba Fincija, nije napravljen iskorak u implementaciji ove presude.

Prema riječima Poirela, uloga opozicijskih stranaka u ovim reformskim procesima je od velikog značaja, jer, kako je istaknuo, za odluke o izmjeni Ustava u PSBiH potrebna je dvotrećinska većina, koja mora da uključuje i glasove opozicije. Poručio je da je vrijeme da se Bosna i Hercegovina počne sa uspostavljanjem sistema u kojem nema diskriminacije, te dodao da će u tom pravcu Komitet Vijeća Evrope nastaviti da vrši pritisak na vladajuće partije i sve relevantne politčke aktere u državi.

Predstavnici opozicijskih političkih partija zastupljenih u PSBiH upoznali su zvaničnika Vijeća Evrope sa aktuelnom političkom situacijom u državi, te naglasili da u trenutnom ambijentu blokade institucija ne postoje uvjeti za rad na promjenama izbornog zaknodavstva i da se u državi i ne pregovara o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Naglasili su da su opozicijske stranke posvećene implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali upozorili da se to neće dogoditi bez političke volje vladajućih struktura, koje, kako su istakli, kontrolišu sve procese u zemlji. U tom kontekstu, pozvali su Vijeće Evrope i druge međunarodne institucije da izvrše dodatni pritisak na vladajuće političke partije, kako bi naša zemlja nastavila svoj evropski put, te ispunila uslove koji se tiču demokratizacije društva i poštovanja temeljnih ljudskih prava i sloboda svih građana BiH.

Vijeće Evrope već je nekoliko puta produžavalo rok BiH za implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, te smo izbjegli sankcije. Ali je pitanje do kada će tolerisati nerad institucija i političara u BiH. 

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close