-TopSLIDEFotoVisoko

Predstavnici KO boračkih organizacija grada Visoko u Bosanskoj Krupi

SJEĆANJE NA HEROJE: PREDSTAVNICI VISOČKIH BORAČKIH ORGANIZACIJA POSJETILI BOSANSKU KRUPU

Predstavnici Koordinacionog odbora boračkih organizacija grada Visoko, Udruženje DNRP, Organizacija PŠiPB i JOB Unija Veterana, zajedno sa bivšim pripadnicima 146 lbr i članovima porodica, u subotu 16.10.2021.godine upriličili su odlazak u Bosansku Krupu radi obilaska spomen obilježja visočkog borca šehida Brotlija Nijaza  Fizike i ratnih borbenih linija koje su oslobodili i branili borci 146 lahke brigade iz Visokog.

Sastavni dio ove aktivnosti je bilo polaganje cvijeća na spomen obilježju  šehidima i poginulim borcima u Turbetu gdje je proučena fatiha za trojicu šehida pripadnika 146. lahke brigade koji su poginuli u aprilu, odnosno u septembru 1995. godine, prilikom oslobađanja rejona Turbe i Vlašića, a to su Čehajć Ahmed (poginuo 24.04.1995.godine-rejon Sećevo-Turbe), Sulejmanović Nerman-Memo (poginuo 29.04.1995.godine-rejon Turbe) i Zilić Halim (poginuo 16.09.1995.godine-rejon Vitovlje-Travnik).

Zatim je delegacija obavila obilazak mezara legendarnog ratnog komadanta 7. korpusa ARBIH generala ARBiH Mehmeda Alagića u njegovom rodnom mjestu Fajtovci u Sanskom Mostu.   

Dolaskom u Bosansku Krupu položeno je cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima herojske Krupe.

U naselju Mali Badić na Spomen obilježju šehidima tog područja i mjestu pogibije rahmetli Brotlija Nijaza (poginuo 14.10.1995.godine) položeno je cvijeće, održan čas historije i prigodnim vjerskim programom odata dužna počast našem rahmetliji i svim šehidima Bosne i Hercegovine. 

Ovom aktivnošču Boračke organizacije grada Visoko nastavljaju gajiti kulturu sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine iz perioda odbrane od agresije na BIH.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

RTV Visoko/UDNRP Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close