Predstavnica OSCE-a za slobodu medija zabrinuta zbog zastrašivanja novinara

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović je danas izrazila zabrinutost povodom zastrašivanja jednog novinara od strane pripadnika agencije za provođenje zakona u Tuzli.

Prema izvještavanju medija, dvoje policijskih službenika su jučer zahtjevali od novinara da preda materijal koji je zabilježio tokom nedavnih protesta u Tuzli. Također su rekli da mora svjedočiti protiv protestanata i dati im brojeve telefona tuzlanskih novinara. Ispitivali su ga i o radu udruženja BH Novinari. Novinar je to odbio.

“Novinari moraju biti u mogućnosti da slobodno izvještavaju o protestima, bez straha od zastrašivanja. Iako razumijem da se može zahtijevati od novinara da dostave određene materijale u slučajevima istrage teških kaznenih djela, takvi zahtjevi se ne smiju prenositi na način koji bi rezultirao u zastrašivanju medija, posebno u situacijama socijalnih i političkih nemira”, rekla je Mijatović.

Mijatović je rekla da su sudovi, a ne agencije za provođenje zakona, ti koji odlučuju o tome kada bi novinari trebali predati materijal nakon što pravilno razmotre moguće druge, manje restriktivne, mjere. Mijatović je dodala da zahtjevi mogu biti problematični u slučajevima u kojima bi se mogao otkriti identitet povjerljivih novinarskih izvora.

“Nastaviću da pratim situaciju u zemlji te očekujem od vlasti da urade sve što je moguće da se obezbjedi siguran rad novinarima. Također očekujem od novinara i urednika da pokažu najviši stepen profesionalnosti u skladu sa internim kodeksima i pozivima koje su uputili Udruženje BH Novinari, Vijeće za štampu i Regulatorna agencija za komunikacije”, rekla je Mijatović.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close