Predstavljanje novog djela Aleksandra Hemona: Knjiga mojih života

Izdavačka kuća Buybook objavila je najnoviju knjigu Aleksandra Hemona “Knjiga mojih života” i njezino predstavljanje upriličuje sutra, 14. rujna, u Ateljeu Figure (Ulica Danijela Ozme 12/3), s početkom u 20 sati. U predstavljanju “Knjige mojih života” uz Hemona sudjeluje i Ahmed Burić.

“Knjiga mojih života, Hemonova prva knjiga koja ne spada u fikciju, razbija konvenciju i očekivanje. To je ljubavna pjesma za dva različita grada; to je dirljivi hvalospjev porodičnim vezama; to je uzbudljivo podsticanje da se izađe vani i igra lopte. To je knjiga potaknuta strastima ali sagrađena na oštroj inteligenciji, razarajućem iskustvu, i oštrom razumijevanju samoga sebe. I poput najboljih narativa, to je knjiga poslije koje ćete imati nove poglede na svijet i zbog koje ćete se osjećati drugačijom osobom. Za ljubitelje Hemonove fikcije, Knjiga mojih života je jednostavno nezamjenjiva; za neupućene, ona je savršen uvod u opus jednog od najvećih pisaca našeg doba”, navedeno je, između ostalog, na posljednjoj stranici ove knjige.

Aleksandar Hemon je bh. prozaist i kolumnist, rođen u Sarajevu 1964, gdje se i počeo baviti književnošću na Filozofskom fakultetu. Početak rata u BiH ga je zatekao u SAD-u, gdje odlučuje da ostane, nastani se u Chicagu i pokuša pisati na engleskom jeziku. Iz tih pokušaja nastale su priče koje su činile njegovu prvu zbirku “Pitanje Bruna”. Nakon tog vrlo zapaženog debija, Hemon je napisao roman “Čovjek bez prošlosti” i u potpunosti potvrdio novostečeni status mladog i izrazito talentiranog pisca.

S romanom “Projekat Lazarus” ušao je u uži izbor za nagradu National Book Award i National Book Critics Circle za 2008, a dobitnik je Guggenheimove stipendije (2003), nagrade genijima koju dodijeljuje zaklada MacArthur (2004), te nagrade Heartland koju dodjeljuje Chicago Tribune (2008). Aleksandar Hemon živi u Chicagu, SAD.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close