Predstave, promocije knjiga i edukativne radionice u okviru OFF MESS programa

OFF MESS program 55. Internacionalog teatarskog festivala MESS publici će predstaviti dvije predstave, kultni komad “Glumac je glumac je glumac“, Zijaha Sokolovića, koji će se izvesti i povodom promocije glumčeve knjige, te ostvarenje “Susret“, Primoža Beblera iz Slovenije. Pored predstava, OFF MESS program će publici ponuditi i promociju knjige Mladena Bićanića “Trag u vremenu“ te promociju priručnika “Kako upoznati djecu sa pozorištem i pozorište sa djecom? – Priručnik za vrtiće“ dok će kao i prethodnih godina organizovane biti i Future MESS IYMA radionice. Radionica na setu predstave “Zabranjena zona“ svjetski poznatog Schaubühne teatra iz Berlina održat će se u subotu 03. oktobra u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch“, dok će se druga radionica, “The Paper Cinema“ održati 10. oktobra u Sarajevskom ratnom teatru.

Predstava “Glumac je glumac je glumac“ nastala je kao sublimirani projekat Zijaha Sokolovića u kojem je on utjelovio svojevrsni teatar jednoga glumca koji je i autor i redatelj i glumac i publika. U toku predstave Sokolović publiku dovede iz gledališta na pozornicu, igrajući sa njima poneku zadanu scenu, te se on sam pretvara u tu svoju publiku i zajedno sa publikom smije se publici na sceni i u gledalištu. Igranje predstave je zakazano za 04. oktobar u Kamernom teatru 55 u 22 sata. Predstava “Susret“ govori o cijeloj jednoj porodici te raščlanjuje odnos između oca i sina, odnos koji je oduvijek bio uvjetovan temeljnim razlikama u njihovim karakterima i njihovom nespremnošću da saslušaju jedan drugoga. Predstava će se igrati u čast reditelja Primoža Beblera koji je preminuo 2013. godine, a koji je svojevremeno obavljao funkciju programskog selektora Festivala MESS.

Knjiga “Trag u vremenu“ Mladena Bićanića sadrži pažljivi odabir pisanih kritika i zapisa o teatru proteklih godina na našim prostorima. Knjiga čitateljima i čitateljicama donosi objektivnu hroniku i subjektivna promišljanja, ali i autentična svjedočenja o dugom periodu pozorišnih procesa i događanja na širokom prostoru kulturalnih razmeđa, prožimanja i razmjena. Promocija je zakazana za 05. oktobar u Kamernom teatru 55 u 13 sati. Priručnik “Kako upoznati djecu sa pozorištem i pozorište sa djecom?“ osmislili su pozorišni umjetnici i umjetnice koji stvaraju za djecu sa željom da se podrže i osnaže stručnjaci i stručnjakinje koji rade u predškolskim ustanovama i koji posreduju u prvim kontaktima djece sa pozorištem. Promocija priručnika će se održati u subotu, 10. oktobra u Kamernom teatru 55 sa početkom u 11 sati.

Tehnička ekipa teatra Schaubühne Berlin sastavljena od trojice kamermana i dvojice tehničara će u okviru edukativne radionice na setu predstave “Zabranjena zona“, podijeliti svoja dugogodišnja iskustva u radu sa rediteljicom Katie Mitchell na njenoj posebnoj teatarskoj tehnici “Live Cinema”. Učesnici i učesnice će imati priliku pogledati Making Of video i proći kroz set koji uključuje nekoliko odvojenih prostorija iz različitih epoha te voz iz 1940-te godine. Druga radionica “The paper cinema“ namijenjena je onima koji studiraju animaciju, umjetnost, teatar ili film i koji se žele upoznati sa tehnikama kojima se kompanija The Paper Cinema služi. Nakon što učesnici i učesnice podijeljeni u grupe, osmisle kratku priču i nacrtaju njene likove, tada prolaze kroz osnove njihove animacije u stvarnom vremenu. Prijave za obje radionice traju do 29. septembra.

Kompletan program 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na web-stranici www.mess.ba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close