Predsjedništvo SDA u akciji: Kako ispuniti obećanja o 100.000 novih radnih mjesta

DANAS U SARAJEVU O PRIVREDNOM RASTU I ZAPOŠLJAVANJU


Uvodničari su bili članovi savjeta stranke ili predsjednici odbora unutar savjeta stranke koji su izložili veliki broj mjera, a koji su danas razgovarali s privrednicima iz raznih sektora

Privreda Bosne i Hercegovine je u teškom stanju zbog čega je Stranka demokratske akcije (SDA) u predizbornoj kampanji i postizbornom vremenu fokus svog djelovanja usmjerila na oporavak privrede i zapošljavanje – rečeno je danas prije početka tematske sjednica Predsjedništva SDA o “Programu mjera za privredni rast i zapošljavanje”.

 

Na sjednici u Sarajevu je razgovarano o općem poboljšanju privrednog ambijenta, kratkoročnim i dugoročnim mjerama, mjerama u oblasti energetike, rudarstva i industrije što je ključni sektor za razvoj u BiH posebno u Federaciji te o mjerama u oblasti poljoprivrede.

 

Uvodna izlaganja podnijeli su Fadil Novalić na temu “Mjere za pobiljšanje poslovnog ambijenta“, Erdal Trhulj na temu „Mjere u oblasti industrije, energetike i rudarstva“ i  prof. Mirsad Kurtović na temu „Mjere u oblasti poljoprivredne proizvodnje“.

 

Sjednici su prisustvovali i privrednici iz različitih sektora.

 

Kako je novinarima u Sarajevu kazao predsjednik Glavnog odbora SDAHalid Genjac u tom smislu u prilog ide i novi pristup Brisela koji akcentira privredu i socijalno-ekonomske reforme koje su potrebne da bi se poboljšao privredni ambijent i zapošljavanje.

 

Podvukao je da ukoliko se bude istrajno u realizaciji mjera i pratilo dogovoreno, realno je očekivati da se smanji broj nezaposlenih. Genjac je naglasio i da će se istrajati na tome da se kaže ko je doveo do problema i ko je odgovoran za njih.

 

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je prije početka sjednice da će referentni uvodničari napraviti presjek stanja u ekonomiji BiH, ali i svega onoga što je potencijal naše zemlje i u kom pravcu bi trebale krenuti reforme u javnom i realnom sektoru.

 

– U skladu s predizbornim obećanjima već sada, prije uspostavljanja vlasti, krenuli smo parcijalno i po segmentima – namjenska, tekstilna, prehrambena i poljoprivredna industrija – da pravimo programe kako bismo ih iza Nove godine počeli realizirati – stav je Zukića.

 

Istaknuo je da će smirivanjem političke situacije uz politiku dogovora, a ne politiku svađe, investicije u BiH, domaće i strane, zaživjeti, a privredni tokovi biti mnogo uspješniji nego do sada.

 

Kako je kazao član SDA i aktuelni federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj, on je danas na tematskoj sjednici informirao Predsjedništvo SDA o stanju iz oblasti tog ministarstva te prezentirati mjere za poboljšanje stanja.

 

Kada je u pitanju rudarstvo, Trhulj je govorio o mogućnostima restruktuiranja rudnika u okviru elektroenergetskog sektora i modernizacije rudnika, a prezentirao je i presjek stanja industrije u zadnjih pet godina iz kojih proizilaze strateške i operativne mjere.

 

– Te operativne mjere koje smo radili u protekle četiri godine su dale određene rezultate posebno u oblasti namjenske, metalne i tekstilne industrije. Posebne su mjere koje se tiču zaštite državnog kapitala te se nadam da će SDA iz svega ovoga izvući zaključke koje će ići u interesu privrede Federacije BiH i njenom unapređenju – zaključio je Trhulj.

 

Tematska sjednica Predsjedništva SDA održala se u svrhu pripreme tematske sjednice Glavnog odbora SDA koji bi trebao usvojiti osnovne elemente, strategije i pravce prema kojima će članovi SDA u narednom periodu raditi.

 

(Fena/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close