Predsjedništvo BiH: Ministarstvo vanjskih poslova više nije uključeno u provjere kandidata za bh. diplomate

Predsjedništvo BiH prekjučer je jednoglasno poništilo staru odluku donesenu u vrijeme dok je njegov član bio Haris Silajdžić, a ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, kojom je u nadležnosti ministra bila provjera i predlaganje kandidata za bh. diplomate. Kako je Predsjedništvo BiH službeno priopćilo, novom odlukom je “normativno harmoniziran i usklađen način i postupak imenovanja veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika naše zemlje te je ovo pitanje regulirao na integralan način i jedinstvenim aktom, a ne, kako je to ranije bio slučaj, pojedinačnim odlukama”.
-Predsjedništvo BiH donijelo je odluku da Ministarstvo vanjskih poslova više nije uključeno u provjere kandidata. To je njihovo ustavno pravo. Kao ministar vanjskih poslova i kao Zlatko Lagumdžija mislim da to nije dobra odluka i smatram da tako ne treba imenovati veleposlanike – Lagumdžijin je komentar.
Iskre na relaciji Predsjedništvo BiH – ministar Lagumdžija sijevnule su sredinom prošlog mjeseca, kada je na zasjedanju kolektivnog šefa države predloženo da se Zlatko Miletić imenuje za veleposlanika “at large” u Ministarstvu vanjskih poslova. Bio je to prijedlog Željka Komšića, a podržala su ga druga dvojica članova Predsjedništva, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović. Lagumdžija je bio na sjednici i tome se indirektno usprotivio pa do imenovanja tada nije došlo, ono je zapravo samo odgođeno. Kasnije je Predsjedništvo zatražilo da Ministarstvo vanjskih poslova uskladi svoj pravilnik s Ustavom i odlukama Predsjedništva.
-Ministar Lagumdžija je tada, ne spominjući ime Zlatka Miletića, svoje protivljenje upakirao u objašnjenje pojma veleposlanika “at large”.

Razlaz s Miletićem

– Veleposlanici “at large” su karijerni diplomati. Oni se, otkad postoji diplomacija, biraju iz redova karijernih diplomata i to je uređeno zakonima i pravilnicima. Nitko ne dovodi u pitanje da Predsjedništvo BiH imenuje veleposlanike. Nitko ne dovodi u pitanje da Predsjedništvo BiH po Ustavu vodi vanjsku politiku. Međutim, sasvim je prirodno da ovo nije ničija privatna zemlja, nego zemlja koja ima svoj Ustav, zakone, institucije i postoje pravila koja se moraju poštovati.
Zlatko Miletić godinama je bio osoba od posebnog povjerenja Zlatka Lagumdžije. Prvo ga je postavio za tajnika Povjerenstva Vijeća ministara za borbu protiv terorizma, a potom,  početkom jeseni 2001. godine,  za savjetnika u Uredu predsjedatelja Vijeća ministara dok je baš on bio na toj funkciji.  Nakon toga, Miletić je osam godina bio ravnatelj Federalne uprave policije. U listopadu 2010. izabran  je za izvršnog direktora Asocijacije šefova policija jugoistočne Europe (SEPCA). Prije tri godine Lagumdžija i Miletić, dok je još bio ravnatelj Federalne uprave policije,  potpuno su se razišli poslovno i privatno i od tada nemaju nikakvih kontakata. Pričalo se, ali nikada nije dokazano, da je Miletić kao ravnatelj Federalne uprave policije organizirao prisluškivanje  telefonskih razgovora Lagumdžije i njegovih najbližih suradnika.

Piše: M. Osmović

DNEVNI LIST

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close