Predsjednik Turske u posjeti BiH

16:00 Članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta Šefik Džaferović je nakon sastanka kazao novinarima da su razgovarali o odnosima između dvije države, kako političkim, tako i ekonomskim i odnosima na kulturnom planu.

Po njegovim riječima, ono što je posebno potcrtano na današnjem sastanku je potreba jačanja ekonomske saradnje između dvije zemlje.

– Mi smo izrazili zahvalnost predsjedniku Republike Turske na svemu onome što Republika Turska radi na pomoći Bosni i Hercegovini u sferi jačanja ekonomije, a posebno kada su u pitanju kreditne linije vezane za poljoprivredenu proizvodnju i povratnike, onda kreditna linija koja je vezana za mala i srednja preduzeća – kazao je Džaferović.

Danas smo, dodao je on, čuli da su u planu i neki drugi oblici saradnje. Sa predsjednikom Republike Turske su doputovali i privrednici koji trebaju da konkretiziraju tu saradnju sa bh. stranom.

– Ono što je i od predsjednika Turske, a i od članova Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine posebno potcrtano je potreba da se ta saradnja i ta ekonomska pomoć i pomoć u ekonomskom razvoju pruža cijeloj BiH, na cijelom području. Konstatovali smo da to ide u tom pravcu – kazao je Džaferović.

Dodao je da su istaknuli posebnu zahvalnost na pomoći Republike Turske ugroženom stanovništvu u prošlogodišnjim poplavama, kada je Republika Turska pomagala svim krajevama, u cijeloj BiH, svim ljudima koji su bili u stanju ugroženosti i koji su bili u stanju potrebe.

– Uvjereni smo da će se nakon današnje posjete predsjednika Republike Turske Bosni i Hercegovini dodatno unaprijediti ionako već izvanredna saradnja između naše dvije države – kazao je Džaferović.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma državnog parlamenta Borjana Krišto je kazala novinarima da je razgovarano o odnosima između dvije države i, na neki način, o intenzitetu i o razini posjeta između ove dvije zemlje.

– To nekako najbolje govori o odnosima između ove dvije zemlje. Razgovarali smo o odnosima, od kulturnog, gospodarskog i svakog drugog plana, jer znamo da je BiH sa Turskom sklopila najveći broj ugovora, odnosno bilateralnih sporazuma – kazala je Krišto.

Po njenim riječima, izrazili su zahvalnost za svaku potporu i pomoć, a i solidarnost koju je Republika Turska pružila BiH u najtežim trenucima za poplavljena područja.

– Ali, željela sam naglasiti da je Bosni i Hercegovini potrebna i politička potpora, s obzirom na to da se BiH nalazi još u situaciji da, na neki način, živi u nametnutom rješenju kada je u pitanju ustavnopravna pozicija BiH i da bi to uistinu bila jedna dobra podloga za razvoj BiH na gospodarskom planu, da je to na neki način uvjet, jer se danas nalazimo, ja bih rekla, i u pravnoj i u političkoj neizvjesnosti, nesigurnosti – kazala je Krišto.

To je sigurno, dodala je ona, kočnica razvoja ekonomskih i gospodarskih odnosa u BiH, a naravno i BiH sa drugim zemljama.

– Nadam se i očekujem da će i Republika Truska pomoći izgradnji BiH kao države triju konstitutivnih naroda i građana koji u njoj žive i da će to biti na dobrobit svih onih koji žive u BiH – kazala je Krišto.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak je kazao da je na sastanku obostrano izražena želja za nastavak suradnje na svim poljima.

– Mislim da je ta suradnja do sada bila jako dobra. Naravno, uvijek postoji mogućnost i bolje suradnje. Poznata je stvar da je Turska jako veliko tržište i mislim da, posebice naša poljoprivredna i prehrambena proizvodnja, mogu naći svoj prostor, što smo čuli izravno od predsjednika – kazao je Čolak.

Po njegovim riječima, tu postoje ogromne šanse. Dodao je da je jako dobro surađivati na drugim pitanjima, političkim, euroatlanskim pitanjima, koja su jako značajna za BiH.

– Izražena je želja obje strane da se ta suradnja unaprijedi, da se nastavi, a naravno da postoji prostor i u drugim sferam, u izgradnji infrastrukture i na drugim poljima – kazao je Čolak.

15:10 – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sastao se sa članovima Vijeća Ministara sa kojima je kao čelnik broje delegacije njegove zemlje razgovarao o bilateralnim pitanjima koja se tiču poboljšanju ekonomske saradnje dvije zemlje

erdogan

Erdogan sa Zvizdićem, Bevandom i Šarovićem

14:55 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je danas nakon susreta sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine da je obim trgovinske razmjene između dvije zemlje oko 500 miliona dolara, ali da ta razmjena može biti povećana.

Najavio je da će se nakon posjete napraviti rezime kako poboljšati saradnju na kulturnom i privrednom planu posebno u oblasti namjenske industrije, ali i u oblasti turizma, ocjenjujući BiH atraktivnom turističkom destinacijom.

Istaknuo je da je Turska odlučna da smanji deficit između dvije zemlje kada je u pitanju uvoz i izvoz najavljujući da će se tursko ulaganje u BiH i dalje nastaviti posebno putem Turske razvojne agencije (TIKA).

Mišljenja je da dvije zemlje mogu sarađivati i u industriji namještaja imajući u vidu činjenicu da BiH ima velika šumska bogatstva, a Turska je zainteresirana i za ulaganja u proširenju sarajevskog aerodroma i sve su to razlozi zbog kojih je ova posjeta konstruktivna.

Najavio je da će se podrška Turske BiH za priključenje NATO-u i Evropskoj uniji nastaviti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je odnose dviju zemalja prijateljskim, zahvalivši Turskoj razvojnoj agenciji (TIKA) na ulaganjima u BiH u iznosu od 300 miliona KM u okviru više od 700 realiziranih projekata obnove.

Dvije zemlje imaju visoki nivo ekonomske saradnje, ističe Ivanić, naglašavajući da BiH svake godine povećava svoj izvoz zbog čega je upravo najveći dio sastanka bio posvećen ekonomiji, ulaganjima, povećanju robne razmjene i stvaranju uvjeta za bolji život posebno ljudi u BiH.

Podsjetio je da je Turska povećala kvotu za uvoz mesa iz BiH jer bi to trebalo doprinijeti povećanju proizvodnje u BiH do 10.000 tona godišnje, što bi za privrednike predstavljalo značajan napredak.

Erdogan je kazao da kada se pogleda veličina zemlje i broj stanovnika turske investicije najobimnije su u BiH u odnosu na zemlje regije.

Sugovornici su se osvrnuli na probleme u vezi  izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, ali razgovarali su i o mnogim drugim temama ocijenivši da dužnosnici dviju zemalja nemaju nesuglasica jer slično gledaju na međunarodne prilike, a imaju i zajednički interes u borbi protiv terorizma.

Ivanić je kazao da je uloga Turske u borbi protiv terorizma izuzetno značajna dodajući da je to zemlja koja ima najnestabilniju granicu u svijetu, ali se dobro nosi s tim problemom.

Iznesen je i podatak da je zahvaljujući saradnji između bh. i turskih sigurnosnih agencija 141 osoba vraćena u BiH, jer je postojala sumnja da imaju namjeru da se bore na mjestima gdje se događaju sukobi, a ukupno 14.000 osoba ima zabranu ulaska u Tursku.

Delegaciju Turske činili su i brojni ministri vlade Turske te privrednici, a predstavnici vlade dviju zemalja potpisali su niz značajnih memoranduma, ugovora i sporazuma BiH i Republike Turske.

Predsjednik Republike Turske sastat će se danas i s delegacijama Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a predviđeno je i da  sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem prisustvuje otvaranju hamama Isa-bega Ishakovića i obnovljenog dijela Carave džamije.

13:50 U ovim trenucima u zgradi Predsjedništva BiH okončani su razgovori između delegacija koje je predvodilo Predsjedništvo BiH na čelu sa Mladenom Ivanićem i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

sastanak-predsjednistvo-111

Razgovori u zgradi Predsjedništva

Razgovarano je o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, a potpisani je i niz bilateralnih sporazuma, koji bi trebali poboljšati robnu razmjenu između dvije države.

U toku je obraćanje novinarima na zajedničkoj press konferenciji.

Članovi Predsjedništva BiH dočekali su u zgradi Predsjedništva uz vojne počasti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji će danas boraviti u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Republike Turske sastat će se i s delegacijama Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

turski-predsjednik-2

Svečani špalir Oružanih snaga BiH

Tokom posjete predviđeno je potpisivanje memoranduma, ugovora i sporazuma između BiH i Republike Turske, najavila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovat će poslijepodne otvaranju hamama Isa-bega Ishakovića i obnovljenog dijela Carave džamije.

Riječ je o jedinom takvom objektu javnog kupališta ili turskog hamama u regiji koji je devastiran tokom posljednjeg rata na prostorima BiH, a njegovu obnovu finansirala je Direkcija vakufa Republike Turske. Investitor projekta je Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, a finansijer projekta je Direkcija vakufa Republike Turske koja je osigurala 2,6 miliona KM.

Autor: Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close