Predsjednik F BiH: DF treba izaći iz vlasti i prestati s obmanama

Predsjednik Federacije i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da razgovore između SDA i SBB-a, radi rješavanja krize vlasti u većem bh. entitetu, vidi kao jedino rješenje. Kaže da na inicijalni susret lidera ove dvije stranke Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića gleda izrazito pozitivno.  

– Ovo ne vidim samo kao rješenje krize nego kao iskorak dalje na putu ka pristupanju EU i NATO-u, odnosno ispunjavanju agende koju smo preuzeli. Međutim, očito je da postoji neodgovornost onih kojih ne shvaćaju tu dimenziju da su preuzeli pozicije u zakonodavnim tijelima i da je utoliko i njihova odgovornost za funkcioniranje i FBiH i BiH – kaže Čavara za “Avaz”.

Veliki problem 

Na koga konkretno mislite?

– Pa mislim da opozicija, bez obzira na to što su potpisali obvezu provođenja reformi, nije bila dosljedna u glasanju u parlamentima. Mislim da sa SBB-om možemo napraviti taj iskorak u kojem ćemo osigurati i stabilnu parlamentarnu većinu, ali isto tako rješavati nagomilane probleme s obzirom na opredjeljenje SBB-a, odnosno već dokazanu spremnost te stranke da se uhvati ukoštac s problemima.

U kojoj ste mjeri optimistični da će biti moguće u kratkom periodu formirati stabilnu većinu u FBiH uzme li se u obzir da DF ima potpredsjednika FBiH, a sebe vidi u opoziciji?

– Stalno napominjem da je to jedan veliki problem. DF, ako želi izaći iz vlasti, to konačno treba učiniti. Trebaju stvarno biti pošteni prema građanima i narodima ove države i ako više ne žele snositi odgovornost za poteze izvršne vlasti, onda trebaju napustiti sve pozicije, a posebno tamo gdje mogu blokirati formiranje nove parlamentarne većine.

Mislim da sa SBB-om, koji je i do sada pokazao širinu u pristupu rješavanju problema, možemo mnogo toga bolje napraviti, pa čak i ako Dunović bude prepreka za popunu upražnjenih mjesta u Vladi FBiH.

Ali, zašto se nakon izbora uopće došlo u ovakvu situaciju?

– Jer se vlast poslije izbora nije formirala tako da u njoj budu stranke koje imaju slične programe i slično opredjeljenje te one koje žele praviti reforme. Umjesto toga, na određeni način u vlast je ušao DF, koji ima sasvim drugo političko opredjeljenje od SDA i HDZ-a.

Na kraju su pokazali veliku neozbiljnost u odnosu na sve građane, kada su deklarativno izašli iz vlasti, a ustvari su zadržali poziciju potpredsjednika FBiH kako bi s pozicije vlasti nastupali opoziciono i time blokirali cijelu FBiH.

 Ko je odgovoran

Jeste li mišljenja da bi preslagivanje vlasti radi stabilizacije prilika u BiH trebalo ići po vertikali od državnog do nižih nivoa?

– Smatram obveznim da se to učini. Nedopustivo je da se desi da jedna stranka koja želi nositi odgovornost u FBiH ne može sudjelovati u odlučivanju na razini države. To smo iz HDZ-a stalno zagovarali, da jedna struktura bude od najviše do najniže razine. Tada će biti manje problema i manje sukobljavanja, a znat će se i ko nosi odgovornost. Sada smo u situaciji da DF glumi da je oporba u FBiH i ne želi rješavati probleme, a da onda dio dužnosnika te stranke sudjeluje u odlučivanju na razni države u sasvim drugom smjeru. To je apsolutno neprihvatljivo i pokušaj obmane javnosti!

Javnost treba znati zašto se povlači “Shell”

Kako komentirate povlačenje naftne kompanije „Shell“ iz posla u FBiH?

– S kompanijom „Shell“ memorandum je potpisala prethodna platformaška vlast u FBiH. Ja nisam upoznat s detaljima. Dobio sam nezvanične informacije o tome, ali mi nisu poznati razlozi. No, mislim da to ne treba biti obavijeno velom tajne, već treba javnosti podastrijeti razloge i načine kako je sklopljen taj memorandum i zbog čega se raskida, ako je to slučaj.

 

 

Autor: Amil DUČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close