Predsjednički izbori u Makedoniji: Ivanov proglasio pobjedu, opozicija se nada drugom krugu

Gjorge Ivanov proglasio je pobjedu u prvom krugu izbora za predsjednika Makedonije i poručio da će i dalje biti predsjednik svih građana Makedonije, javlja Anadolija.

Ističući da je tokom predizborne kampanje od svojih oponenata dobio niz ružnih riječi, Ivanov je kazao da neće odgovarati svojim poraženim oponentima, jer im je najbolji odgovor i poruku poslao narod na današnjim izborima.

Najavivši nastavak bespoštedne borbe za bolju budućnost Makedonije, Ivanov je kazao da će biti predsjednik svih građana Makedonije i dodao da je ovo dobra poruka birača da će i na predstojećim općim izborima vladajuća VMRO-DPMNE osvojiti novu uvjerljivu pobjedu.

Iz vladajuće makedonske koalicije posebno su naglasili važnost velike prednosti koju je njihov kandidat osvojio u skoro svim dijelovima zemlje, a što je važno zbog predstojećih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Prema zasad prebrojanim glasačkim listićima prikupljenim sa oko 95 posto biračkih mjesta u prvom krugu predsjedničkih izbora u Makedoniji u vodstvu je kandidat vladajuće koalicije Ivanov, sa osvojenih 52 posto glasova (436.000 glasova).

Pristalice vladajuće koalicije diljem Makedonije slave ubjedljivu pobjedu svoga kandidata.

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Makedonije, odziv birača na današnjim izborima bio je 48 posto.

Kandidat gavne opozicione partije Socijaldemokratske unije (SDSM) Stevo Pendarovski osvojio je 37 posto glasova (318.000 glasova).

Pendarovski je poručio da je hrabro osvojiti 320 hiljada glasova i najavio nastavak odlučne političke borbe sa oponentima u mogućem drugom krugu.

On je kazao da osvojeni glasovi Ivanova ne oslikavaju pravu sliku realnosti i poručio da će, uprkos svim pritiscima, izvojevati pobjedu 27. aprila.

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev je izjavio da nisu dobili očekivani broj glasova i da je vlast sistematično pokrala njihove glasove. Naglasivši da u drugom krugu neće dozvoliti da se to ponovi, Zaev je najavio nastavak demokratske borbe protiv sramotne vlasti.

Kandidat vladajuće koalicije Makedonije, VMRO-DPMNE, prof. dr. Gjorge Ivanov, rođen je 1960. godine u mjestu Valandovo. Predavao je na mnogim univerzitetima, uključujući i univerzitete u Grčkoj. Od 2013. je član Svjetske akademije nauka i umjetnosti. Ukoliko rezultati današnjeg glasanja ne dožive značajne promjene, Ivanovu će ovo biti drugi predsjednički mandat.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close