Predrag Matvejević: Plakao sam dok sam slušao kakvi su zločini počinjeni u ”Herceg-Bosni”

Ugledni univerzitetski profesor, jedan od vodećih evropskih intelektualaca, književnik i filozof Predrag Matvejević, porijeklom Mostarac, izjavio je kako je plakao dok je slušao količinu zločina koji su počinjeni tokom međunarodnog oružanog sukoba i udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini tokom stvaranja tzv. Herceg-Bosne.

Haški tribunal osudio je u srijedu Jadranka Prlića i ostale vojne i političke dužnosnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

”Ja sam živio u emigraciji kada su se dogodile strahote u našoj zemlji. Mi smo u emigraciji formirali asocijaciju ”Sarajevo” s pokojnim Faikom Dizdarevićem i dobivali svježe vijesti iz Bosne. Povremeno sam navraćao u različite dijelove bivše domovine, Jugoslavije: Bio sam u Sarajevu dva puta, nakon rušenja Nacionalne biblioteke, u Mostaru, nakon rušenja stare ćuprije. Prošao sam od Konjica do Stoca i vidio tolike srušene džamije, minarete napola presječene. Bio sam i u Srebrenici i uvjerio se da je ono što se dogodilo – genocid”, kazao je Matvejević, te dodao:

”S takvim stavom sam prišao sa ovim osudama. Zlodjela je bilo, naravno, na svim stranama. Ali, ne isto, ne jednako i ne s istim razlozima. Komentirat ću ovu presudu ne prejudicirajući konačni ishod koji će biti kada bude potvrđena”.

Naglasio je kako dijeli mišljenje koje je izrečeno o Franji Tuđmanu i Gojku Šušku.

”Oni i njihova politika bili su razlog zbog  kojih sam napustio zemlju i proveo 18 godina ”između azila i egzila”. Tako nazivam svoj položaj. Kad sam slušao na TV detalje, o prvoj presudi, na prvoj stanici, i vidio koliko je toga, što je sve učinjeno, moja reakcije je bila tužna. Suze su mi potekle niz lice, pitajući se jesu li, dosita, svi ti zločini počinjeni među ljudima koji su do jučer živjeli skupa i imali zajedničku zemlju i domovinu”, istakao je profesor Matvejević za agenciju Anadolija.

Napominje da je u kontaktu sa ”svojim Mostarcima”.

”Bio sam u Mostaru sa predsjednikom Italije Campijem kada su Italijani pomogli da dignemo Stari most. Valja priznati, osim što su džamije na pola srušene, da je Saborna pravoslavna crkva potpuno srušena, oštećena je jako i katolička crkva u Mostaru. Išlo se na udar na ono što se naziva svetinjama. Dvije strane Neretve postale su odvojene. I dan danas su odvojene jedna od druge na jedan tragičan način, nepotreban, ružan”, tvrdi Matvejević.

(A A)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close