Džaferović: SDA protiv utvrđenih rješenja Izbornog zakona

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu državnog parlamenta Šefik Džaferović je, komentirajući činjenicu da je Vijeće ministara BiH nedavno, većinom glasova, utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kazao da prije svega nije dobro da se tako važna pitanja na Vijeću ministara utvrđuju preglasavanjem ministara iz jednog konstitutivnog naroda.

– Ako se to desilo na Vijeću ministara BiH, imajući u vidu dosadašnje prakse i dosadašnja iskustva, onda s velikim stepenom vjerovatnoće mogu kazati da je to uzaludan posao Vijeća ministara i da je to put u neuspjeh u Parlamentarnoj skupštini BiH – kazao je Džaferović, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s utvrđenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona na Vijeću ministara BiH.

Po njegovim riječima, ovo su pitanja koja se moraju dogovoriti na nivou Vijeća ministara i konsenzusom predlagati u Parlamentarnu skupštinu BiH.

– Što se SDA tiče, mi ne prihvatamo rješenja koja su utvrđena u tom prijedlogu zakona. Ne prihvatamo rješenja koja se odnose na grad Mostar, ne prihvatamo rješenja koja se tiču sporazuma šest političkih stranaka, a odnose se na ukidanje centralnog biroa za prebrojavanje glasova u Centralnoj izbornoj komisiji BiH i ne prihvatamo rješenja koja se odnose na zatvaranje kandidatskih lista – kazao je Džaferović novinarima u pauzi stručnog savjetovanja o temi: „Stanje izbornog zakonodavstva BiH” koje se održava u Sarajevu.

U SDA smatraju, dodao je on, da kandidatske liste i dalje treba da budu poluotvorene, onako kako je to sada propisano Izbornim zakonom BiH.

– Nije put zatvarati poluotvorene kandidatske liste, nego je put otvarati poluotvorene kandidatske liste kako je to i u drugim sistemima – kazao je Džaferović.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close