PREDIZBORNO ŠIRENJE STRAHA: Iako je “sve upućivalo na Srbe”, u Prijedoru je uhapšen Zikrija!

Nakon ubistva Bošnjaka u Prijedoru bošnjački političari u RS-u konstatovali kako su to sigurno “učinili Srbi”. Ne osjećaju se odgovornima za širenje nacionalne i vjerske netrpeljivosti

Piše: B.M.R.

Sasvim je jasno da nijedan Bošnjak ne bi nešto ovako napravio, sve upućuje na to da je ubica srpske nacionalnosti”, rekao je za Klix odbornik u Skupštini Grada Prijedora Nedžad Bešić nakon ubistva Almira Redžića i Muharema Balića u Prijedoru.

Teških izjava nije se suzdržao ni Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske. Za isti portal Hadžiomerović je rekao kako se ovim ubistvom Bošnjacima u RS-u šalje poruka kako im tu “nije mjesto”. A poruku, po njemu, šalju “oni”:

Šalju nam poruku: ‘Ovo je naše, ovdje vam nije mjesto, treba da idete, mi smo se borili za ovo‘”, rekao je i nastavio u sličnom tonu:

Ne čudi ovo nakon nedavnog ubistva povratnika u Kozluku koje je prošlo tek tako. Neki su to shvatili kao poruku da se sa povratnicima može raditi šta god ko hoće. Ne čudi da se ovakve stvari dešavaju kada vodstvo RS-a konstantno daje izjave u smislu negiranja genocida i najava secesije. Nije čudo da se onda i pojedine pristaše takve politike ovako neljudski ponašaju. Bošnjaci moraju otvoriti desetere oči. Krajnje je vrijeme da zbijemo redove i izborimo se za ono što nam Ustav i zakoni osiguravaju“, kazao je Hadžiomerović.

Prijedorska policija 31. jula saopćila je da je slučaj ubistva Redžića i Balića riješen. Uhapšen je Zikrija Krkić (41) iz Trnopolja, koji je navodno bio u sukobu sa Almirom Redžićem.
Na pres konferenciji Centra javne bezbjednosti Doboj saopćeno je kako su kao motivi ubistva isključeni koristoljublje te nacionalna ili vjerska mržnja, te kako je najvjerovatnije riječ o osveti. Podsjetimo, Redžić i Balić ubijeni su vatrenim oružjem u ponedjeljak, 28. jula u ugostiteljskom objektu “San” u Trnopolju.

Mujo Hadžiomerović: Moja izjava je doprinijela da policija brzo pronađe ubicu

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj se nacionalna i mnoge druge vrste netrpeljivosti mogu širiti bez ikakvih sankcija, jedna je od lekcija koju treba usvojiti iz ovog slučaja.

U razgovoru za Žurnal Nedžad Bešić i Mujo Hadžiomerović potvrđuju kako su zaista i dali izjave citirane na početku teksta ali da se ni u kom slučaju ne osjećaju odgovornima za raspirivanje vjerske mržnje.

Na pitanje da li smatra kako je njegova izjava bila nesmotrena i da li bi je sada drugačije formulisao šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović za Žurnal kaže:

Ne, s obzirom na stanje u kojem Bošnjaci u RS-u žive. Istina je u cjelini i ja pokušavam da to sagledam na taj način. Moguće je da je i moja izjava doprinijela tome da policija ovako brzo nađe ubicu.

Hadžiomerović kaže kako je komentar dao potaknut brojnim neriješenim slučajevima napada na Bošnjake povratnike u RS-u, negiranjem genocida u Srebrenici od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika, potpirivanjem mržnje prema Bošnjacima u RS-u, ubistvom Melihe Durić u Vlasenici…:

Bošnjaci su konstitutivni narod koji pritom jako dobro puni budžet, a odnos vlasti je katastrofalan. Predsjednik i premijerka ne žele da se sastanu sa predstavnicima Kluba Bošnjaka, da čuju za naše potrebe, šta onda da građani očekuju? Tako da ova izjava ni u kom slučaju nije širenje nacionalne mržnje već samo pokazatelj odnosa vlasti prema Bošnjacima i svih ružnih stvari koje nam se dešavaju. To je rekapitulacija u kakvom se stanju nalazimo u posljednje četiri godine i ranije.

Nedžad Bešić: Imao sam saznanja sa terena

Sličan stav ima i Nedžad Bešić, odbornik u Skupštini Grada Prijedora. U pomalo konfuznoj izjavi kaže kako će uskoro “neke stvari dati u medije”. Izjava je rezultat negativnog iskustva sa Policijom RS-a, tužilaštvima i sudom:

Mi ćemo akobogda sačekati izjašnjavanje tog čovjeka, a izjava koju sam dao bila je motivisana i saznanjima sa terena.

I Bešić se poziva na potpirivanje mržnje sa druge strane:

Sad je popularno tvrditi kako je radikalni islam uključen u predizbornu kampanju kako rade neki političari iz Republike Srpske. Ali kažem, sačekat ćemo izjašnjavanje tog čovjeka, no ne smatram se odgovornim za raspirivanje neke netrpeljivosti.

Citirani sagovornici ne osjećaju se odgovornima za sijanje straha i mržnje među povratnicima i komšijama. Smatraju da njihove izjave ne remete suživot, da na njih skoro pa da imaju pravo. Uostalom, ko bi ih uopće i pozvao na odgovornost kad ovakvi slučajevi nisu usamljeni, a ne libe ih se ni političari na najvišim nivoima vlasti. Plašiti jedne drugima u BiH je odavno oproban recept za uspjeh.

Najsvježiji primjer stiže od predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, koji je izjavio da sigurnosne agencije u BiH treba da prate najavljeno okupljanje vehabija na Vlašiću, kako ne bi bio ugrožen bezbjednosni ambijent u zemlji. Upozorio je kako “je radikalni islam ušao u sve institucije vlasti BiH i da će posljednja faza biti političko organizovanje”.
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima: Mujo Hadžiomerović, Nedžad Bešić, Prijedor
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close