Pravoslavlju na Balkanu predstoji pozitivan period

Patrijarh srpski Irinej pozvao je pravoslavne hrišćane na Balkanu da se okrenu Crkvi i da jedni drugima pomažu, kao i da se okrenu iskonskim vrijednostima i tradiciji

(Fena)

Patrijarh je ocijenio da pravoslavlju na Balkanu predstoji “pozitivan period”.  Patrijarh Irinej, koji koji je u petak u Sofiji prisustvovao sahrani bugarskog patrijarha Maksima, izrazio je spremnost za nastavak razgovora o rješavanju makedonskog crkvenog pitanja.

On je, međuitm, u intervjuu bugarskoj državnoj televiziji rekao da se ne može razgovarati sve dok je arhiepiskop Jovan Vraniševski u zatvoru, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

– Mi smo da tako kažem do juče bili jedan narod, zašto da ne uradimo nešto što bi pozitivno djelovalo na naše narode. Ako se držimo inata, nećemo ničemu doprinjeti, rekao je patrijarh Irinej, istakavši da su optužbe protiv Vraniševskog izmišljene.

Nekanonska MPC je autokefalnost proglasila u ljeto 1967. godine.

Patrijarh je Tanjugu ranije rekao da su razgovori s nekanonskom MPC mogući prema crkvenim kanonima i ranijim dogovorima od kojih je posljednji postignut u Nišu 2002. godine koji Makedonci ne prihvataju.

Upitan o bogosluženju Bugara u Srbiji na maternjem jeziku, patrijarh je u intervjuu bugarskoj TV objasnio da se crkvena služba obavlja na crkvenoslovenskom jeziku i da takvih problema, inače, nema, jer Bugari u Srbiji znaju srpski, a Srbi razumiju bugarski.

Patrijarh je ocijenio da su odnosi između srpske i bugarske crkve dobri.  Bilo je, kaže on, i složenih situacija “među našim narodima i crkvama koji nisu bili u duhu hrišćanstva.  Ali, treba gledati u budućnost i uspostaviti odnose u skladu s “novim vremenom u kome živimo”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close