-TopSLIDEBiHPolitika

Pravna Sodoma i Gomora u uredu Gordane Tadić

Na adresu naše redakcije stiglo detaljno pismo u kojem se opisuje stanje u Tužilaštvu BiH. Odmah smo poslali upit ovoj instituciju da se očituju. Nisu odgovorili. A u pismu, upućenom i VSTV-u detaljno se nabrajaju aktivnosti za koje se tvrde da predstavljaju teška krivična djela.

Izvor: politicki.ba

“Dana 12. 02. 2021. je raspisan interni konkurs, a objavljen je 13. 02. 2021. u subotu, u neradni dan tužiteljstva, kako bi što manji broj normom iscrpljenih i umornih uposlenika Tužiteljstva vidio navedeni konkurs i prijavio se. 

Konkurs je raspisan za tri visoke pozicije u tužiteljstvu, dvije savjetničke pozicije u uredu glavnog tužitelja i pozicija registrara”, stoji u pismu koje je stiglo na adresu redakcije politicki.ba.

Vrlo detaljno i obimno pismo prepuno je tvrdnji o nezakonitostima koje vladaju Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

Autori pisma svoju su predstavku uputili nizu pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Među adresama na koje je pismo otišlo je i Ured disciplinskog tužioca.

“Sada je već izvjesno da će na poziciji Registrara naći H. V. (puno ime i prezime poznato redakciji, kao i ostala imena) jer je u komisiji za prijem uposlenika na upražnjeno mjesto stupio K.M., malignitet Milana Tegeltije i rezervni glavni tužlac.

Javnosti nepoznato ime, ali itekako dobro poznato ime unutar tužiteljstva. Naime, H. V. je direktni zastupnik interesa Milana Tegeltije koji je ovu osobu instalirao u ured glavnog tužioca prije dvije godine. Od tada H. V. je siva eminencija tužiteljstva i glavni protagonoist paranoje i bezakonja u tužiteljstvu kojim dirigira Gordana Tadić”, navodi se u predstavci.

Detaljno se objašnjava kako je osoba H.V. došla u Tužilaštvo BiH, ističe uloga nekih bliskih članova porodice tužiteljice Tadić, veze s visokim funkcionerima HDZ BiH…

Kako H. V., tako još i najmanje deset drugih osoba radi u Tužilaštvu BiH na pozicijama za koje nemaju ugovore, ali imaju stvarnu moć i snažnu podršku glavne tužiteljice.

U pismu se kroz više primjera navodi ponašanje i utjecaj bivšeg predsjednika VSTV-a, Milana Tegeltije, koji “preko aplikacija telefonom poziva” glavnu tužiteljicu i daje joj imena osoba koje treba zapošljavati.

Većina tih osoba ubrzo postaje uposlenikom Tužilaštva BiH.

Tako se navodi primjer R. M., koja je u bliskoj rodbinskoj vezi s jednim od (bivših) članova VSTV.

“Gordana Tadić pred svim prisutnim poziva tu osobu, koja dolazi u Ured i tom prilikom joj se saopćava da se ne brine i da će biti primljena na neodredeno”, tvrdi se u pismu.

Kroz cijeli dokument detaljno se navode imena, prezimena, pozicije unutar kabineta glavne tužiteljice i načini na koje su osobe zapošljavane.

Ukazuje se i na apsurdnu situaciju da više nema dovoljno mjesta za prijem saradnika, da je sistematizacija više nego popunjena, a da unutar državnog tužilaštva vlada nemar, haos i strah.

Osobe koje nisu bliske klanu glavne tužiteljice rade u strahu.

“S.D. ima status stručnog saradnika, raspoređen je u Uredu glavne tužiteljice, ali bez rješenja.

Ali rješenje ne može dobiti jer je na njegovom mjestu druga osoba, a po sistematizaciji, ima mjesto samo za jedno”, jedan je od detaljčića obimnog pisma.

U predstavci se posebna pažnja posvećuje gorućem problem u Tužilaštvu BiH – sigurnosnim provjerama.

“U strahu od provjera OSA i SIPA, Gordana Tadić godinama ne implementira Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH čak i

pored naloga VSTV da sve pravosudne insititucije navedeni zakon implementiraju”.

No, u Tužilaštvu BiH nipošto to ne žele učiniti

Pošto toga nema, u “tužiteljici bliskim medijima objavljuju se  dokumenti iz spisa koji nose oznake tajnosti, ali do danas niko zbog tih objava nije odgovarao, dok na drugoj strani zbog objave dokumenta koje objave Avdo

Avdić i Senad Avdić i koji nemaju nikakvu oznaku tajnosti, otvaraju se predmeti i saslušavaju se uposlenici insititucija

BiH koji rade nižerangirane poslove (prijem, otprema poste, razvrstavanje) i njima se prijeti od strane tužitelja i

istražitelja koji rade po direktnom nalogu Gordane Tadić”, tvrdi se u pismu.

Nadalje se ističe da “dokumente sa oznakom tajnosti u tužteljstvu možete

pronaći na kopir aparatima, pultovima u hodnicima, rasute po otključanim ormarima, u faks

mašinama, skenerima, a najčešći prenos istih se vrši preko elektronske pošte, i nikoga to ne zanima, posebno

Gordanu Tadić koja i podržava prenos dokumenata sa oznakama tajnosti”, navodi se dalje u pismu.

Zahtijeva se hitna reakcija VSTV-a koji mora prekinuti sve dalje prijeme uposlenika u Tužilaštvo BiH, “dok se ne provedu sigurnosne provjere”.  

Zanimljivo je da autor ili autori pisma najavljuju i nastavke.

“U budućim objavama, pisat ćemo o pravosudnom ispitu Gordane Tadić iz 1995. godine tj. iz samog vihora rata, trgovini utjecajem, zlouporabama Gordane Tadić u signiranju predmeta, instruiranju i zastrašivanju tužitelja i saradnika od Gordane Tadić i tužitelja, manipulacijama sa istragama, falsificiranju i utajama činjenica, nestajanju dokaza iz predmeta, optužbama za krađe nepostojećih predmeta iz kancelarije Gordane Tadić, stimulacijama privilegiranim uposlenima… “, navodi se u pismu.

Odmah po prijemu pisma, obratili smo se Tužilaštvu BiH s mobom da odgovore na navode.

No, to se nije desilo. 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close