Pravi razlozi zbog kojih vam je uvijek zima

Istina, vani je hladno, ali ako se ne mičete iz kuće ako niste umotani u slojeve odjeće koje zapanjuju ljude iz vaše okoline možda je jedan od sljedećih zdravstvenih problema uzrok vaše snižene tjelesne temperature

(Net.hr)

Štitnjača radi usporeno

Štitnjača kontrolira metabolizam, a ako radi sa slabijim kapacitetom, vjerovatno će vam vrlo često biti hladnije nego drugima oko vas. ‘Standardne pretrage krvi propustit će otkriti usporen rad štitnjače kod oko polovine ljudi’, kaže dr. Jacob Teitelbaum, autor From Fatigued to Fantastic!. Ako testiranje štitnjače pokazuje normalne rezultate, ali još uvijek imate problema, možete pitati holističkog liječnika za drugo mišljenje.

Nemate dovoljno željeza

Željezo je potrebno zbog dostave kisika stanicama koje ga trebaju za proizvodnju energije, pa niska razina željeza može objasniti zašto imate trajan osjećaj hladnoće. ‘Ako stanice ne proizvode dovoljno energije zbog niske količine željeza, vaš termostat može ‘zapeti’ i ne možete se nikad dovoljno ugrijati’, kaže dr. Teitelbaum. Pitajte liječnika za testiranje feritina u krvi. Feritin je protein uz koji se ‘skladišti’ željezo. Možete povećati razine u vašem tijelu konzumiranjem namirnica kao što su crveno meso životinja koje su jele domaću hranu i bile na ispaši, jetre i kamenice, kao i uzimanjem dodataka prehrane.

Nedovoljno spavate

Nedovoljno odmora i sna remeti nervni sustav koji sudjeluje u reguliranju tjelesne temperature. ‘Prije nego je svijet upoznao internet, Amerikanci su u prosjeku spavali devet sati tokom noći. Danas, u prosjeku spavamo manje od šest i po sati po noći’, rekao je dr. Teitlebaum.

Imate bolesnu cirkulaciju

Ako osjećate bol u rukama čim ste malo na zimskom zraku možda imate Raynaudovu bolest. Do bolesti dolazi jer se krvne žile i manje arterije stisnu i ograniče cirkulaciju u ekstremitetima, naročito na prstima ruku, u koje ne dolazi dovoljno krvi, pa poplave ili pocrne, a osoba osjeti i bolove. Uzimanje magnezija može pomoći ublažiti simptome. Uzrok bolesti je zasad nepoznat. U zadnje vrijeme u Britaniji se eksperimintira s lijekovima kao što su Prozac (antidepresiv) i Viagrom, a prvi rezultati s injekcijama Botoxa pokazuju dobre rezultate.

Imate gljivične infekcije

‘Gljivične infekcije candidom mogu uzrokovati toliko stresa pa čak i ometati rad hipotalamusa koji je povezan s kontrolom temperature’, kaže dr. Teitelbaum. Osim hladnoće, simptomi infekcije candidom mogu biti spazam debelog crijeva te upale sinusa koje prati neprestano curenju nosa. ‘Da biste se oslobodili Candide, uzmite probiotike i izgladnite nametnike jedući najviše 25 grama šećera dnevno (ili 100 kalorija)’, kaže dr. Teitelbaum.

Patite od psihološke krize

Čak i niske razine stresa koje vas prate dugo vrijeme mogu djelovati loše na hipotalamus, koji između ostalog regulira štitnjaču ili autonomni nervni sustav. Mnogi holistički liječnici smatraju da osjećaj sreće i zadovoljna psiha mogu utjecati na fizičku energiju.

Premršavi ste

‘Razlog zbog kojeg kitovi mogu plivati u hladnom moru je to što imaju obilje sala. Isto tako, ako ste premršavi tj. nemate dovoljno masnog tkiva za izolaciju, postajete osjetljiviji na hladnoću’, kaže dr. Teitelbaum. Indeks tjelesne mase vam ne bi smio pasti ispod 18,5, što je najniža brojka s kojom još uvijek spadati u kategoriju ‘normalne’ tjelesne težine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close