Poziv na registraciju birača za glasanje u inozemstvu za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske održat će se u subotu 7. studenoga i u nedjelju 8. studenoga 2015. godine.

Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH pozivaju sve hrvatske državljane koji žele glasati na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u BiH na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u BiH dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice, prenosti Fena.

Ukoliko žele glasati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, državljani koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birača, navedeno je u saopćenju Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u BiH dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

– Podsjećamo birače koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste. Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) je u srijedu 28. listopada 2015. godine – navodi se u saopćenju.

Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH pozivaju sve birače koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a imaju e-osobnu iskaznicu da provjere da li će se na dan izbora nalaziti na području diplomatsko-konzularnog predstavništva i države za koje im je u registru birača upisana bilješka o aktivnoj registraciji u inozemstvu. Podatke upisane u Registar birača mogu provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr .

Izborna mjesta u BiH bit će otvorena 7. i 8. studenog 2015. godine od 7.00 do 19.00 sati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske na sljedećim adresama: Sarajevo, Srednja ekonomska škola, Zmaja od Bosne 39; Banja Luka, Generalni konzulat RH, Milana Kranovića 1;  Mostar, OŠ Petra Bakule, Ulica kralja Tomislava 9 (Izdavanje potvrda za glasovanje na dan održavanja izbora u Gimnaziji Fra Grge Martića, Ulica kralja Tomislava 9A, Mostar); Tuzla, Generalni konzulat RH, Kazan Mahala 1.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close