BiHPrivreda

Površinski kop Vrtlište dobio elektrohidraulični bager od 5,4 miliona KM

Elektrohidraulični bager Liebherr 9200 znatno će povećati kapacitet utovarnih jedinica na otkrivci čvrste jalove mase. Isporuka dijelova i sklopova elektrohidrauličnog bagera obavljena je početkom oktobra, a zapremina kašike je 12,5 kubnih metara.

Direktor RMU Kakanj Kasim Alajbegović je izjavio da je ovim bagerom na površinskom kopu Vrtlište kompletirana utovarno-transportna tehnološka linija na eksploataciji i odlaganju čvrste jalove mase za koju je u maju ove godine nabavljeno pet damper kamiona nosivosti do 140 tona.

“Ovo je treća investicija u RMU Kakanj ove godine od Elektroprivrede BiH, a sve ranije, kao i ova današnja, olakšale su rad u našem rudniku. Važno je podizati kapacitete za održavanje energije. Država s velikim kapacitetima energije je nezavisna. Pred nama su novi izazovi i poslovi jer imamo sve što nam je potrebno za neometan rad. U zemlji su desetine miliona KM, a naš zadatak je da ‘iskopamo’ taj novac”, izjavio je Alajbegović.

Izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH Nevad Ikanović je planirao u kakanjski rudnik uložiti 85 miliona KM i u narednom periodu će nabavkom dva gredera i dva buldožera te još jednog bagera zaokružiti taj iznos.

“Termoelektrana Kakanj u ovoj godini bi trebala zabilježiti najbolje rezultate od svog postojanja. Proizvodnja je povećana za 26 posto, a sve zahvaljujući rudnicima i rudarima iz kojih dolaze velike količine uglja i koji su svojim radom doprinijeli tom uspjehu. Rudari svojoj domovini danas šalju nekoliko čestitki, a jedna od njih je i investicija koja će rudarima i uposlenicima donijeti bolju produktivnost i ekonomiju”, istakao je Ikanović.

Jedan od bagerista koji će upravljati novim elektrohidrauličnim bagerom je Ekrem Alidžanović koji je izjavio kako su uslovi rada novom mašinom dosta bolji.

“Ovo je trenutno najveći bager koji kod nas trenutno radi i u budućnost očekujemo dobre rezultate. Kroz svoj radni vijek u rudniku upravljao sam s dosta bagera, a ovaj Liebherr će olakšati posao svima. Sličan je prošlom ruskom modelu na kojem sam radio pa je i obuka za upravljanje Liebherrom prošla bez problema”, kazao je Alidžanović.

Nakon primopredaje ključeva na platou PK Vrtlište demonstriran je rad novog elektrohidrauličnog bagera koji je za dvije minute napunio dumper jalovim materijalom, čime su demonstrirane brzina i mogućnosti novih tehnologija u rudarstvu.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close