Povijesna presuda: Europski sud za ljudska prava proglasio Poljsku krivom zbog tajnog CIA zatvora na njihovom teritoriju

Europski Sud za Ljudska Prava u Strasbourgu danas je presudio kako je Poljska prekršila Europsku Konvenciju o Ljudskim Pravima dopuštajući tajne CIA zatvore na svom teritoriju. Podsjetimo, ovaj dugi proces pokrenula su dvojica muškaraca iz Saudijske Arabije, Abu Zubaydah i Abd al-Rahim al-Nashiri. Dvojica su, osumnjičeni za pripadanje Al-Qaedi, odvedena u CIA-in tajni zatvor 2002. koji se nalazi u Poljskoj te su tamo bili izloženi mučenju (opširnije o zatvoru: Tajni CIA zatvor za mučenje u Poljskoj: Varšava zabrinuta za nacionalnu sigurnost, traži da se saslušanje pri ECHR-u vodi u tajnosti).

Sud u Strasbourgu presudio je kako je Poljska prekršila nekoliko članaka Konvencije o Ljudskim Pravima, uključujući i one o zabrani mučenja, prava na slobodu i na istragu o optužbama. Presuda nalaže kako Poljska Nashiriju mora isplatiti 100,000 eura, a Zubaydahu 130,000 eura.

Podsjetimo, poljski dužnosnici su ranije opovrgnuli postojanje tajnog CIA zatvora, dok su iz SAD-a priznali kako su se osumnjičeni pripadnici Al-Qaede držali na prostorima “izvan američke jurisdikcije”, no nisu nikada otkrili o kojim se zemljama radi.

Bivši američki predsjednik George W. Bush priznao je, nakon što su se informacije pojavile u javnosti, kako postoje tajni zatvori, tzv. “crne lokacije”, kojima upravlja CIA. Poljski državni odvjetnik pokrenuo je 2012. godine istragu protiv bivšeg poljskog šefa tajnih službi, Zbigniewa Siemiatkowskog, zbog njegove uloge u otvaranju tajnog CIA zatvora.

Naime, Zbigniew Siemiatkowski je u travnju 2012. priznao kako je “dobio zadatak da se uspostavi tajni CIA zatvor na nepristupačnom dijelu Poljske”.

U današnjoj presudi ističe se kako je Poljska sudjelovala u ilegalnim transferima 2002. i 2003. dopuštajući da se osumnjičeni ispituju na njihovom teritoriju.

Ova presuda ima veliki značaj – ovo je prvi put da se pravno osuđuje i potvrđuje jedna CIA-ina “crna lokacija” na prostoru Europe.

Postoje li drugi tajni CIA zatvori na prostoru Europe? Mnogi smatraju da postoje, a ako postoje ova presuda je važan čimbenik u njihovom otkrivanju.

Zašto SAD uopće ima ovakve ilegalne zatvore po svijetu? Odgovor je zapravo posve jasan – da mogu sa zatvorenicima postupati kako žele, izvan dosega zakona.

Današnja presuda svakako ima i politički značaj jer ovom presudom Europa jasno poručuje SAD-u da se ovakve prakse neće tolerirati, a ovo je i poruka Varšavi koja se zadnjih godina istaknula kao jedan od najvećih američkih saveznika u Europi.

Ovo je uistinu povijesna presuda jer se njome po prvi puta javno adresira nešto što je već dugi niz godina poznato – američke tajne službe poput CIA-e koriste europski teritorij za ilegalne transfere zarobljenika, a u tzv. “crnim lokacijama” dolazi i do mučenja. Dugo su ove “javne tajne” bile jedna od većih sramota za Europu koja se uvijek voli isticati kao šampion ljudskih prava, no, ova presuda je veliki korak u dobrom pravcu.

Ovo je ujedno i kolosalni uspjeh pojedinih europskih organizacija za ljudska prava koje nisu dopustile da slučaj padne u zaborav. No, ovaj proces ne smije stati na ovoj važnoj presudi, ona mora biti početak jedne šire debate u cijeloj Europi s ciljem potpune eliminacije kršenja europskog suvereniteta od strane SAD-a.

Početkom ove godine potvrđeno je kako bi i Litva mogla uskoro pokrenuti sličnu istragu (vidi: Istraga koja može protresti Istočnu Europu: Litva pokreće istragu o tajnim CIA-inim zatvorima za mučenje na njihovom teritoriju – tzv. “crnim zonama”, druge zemlje mogle bi učiniti isto). Mnogi smatraju kako je gotovo sigurno da Poljska nije bila jedini krivac te kako CIA operira na širem prostoru, naročito u zemljama bivšeg socijalističkog bloka.

Organizacija Amnesty International ističe kako se program CIA-inih tajnih zatvora smatra državnom tajnom u SAD-u te kako je američki senat kreirao izvještaj o programu na 6,000 stranica – koji je također označen kao državna tajna.

“Nitko u SAD-u još nije odgovarao za kršenje ljudskih prava, uključujući kriminal mučenja sukladno međunarodnom zakonu o torturi i prisilnom nestanku, počinjenima od strane CIA-inog tajnog programa koji je bio aktivan za vrijeme administracije Georgea W. Busha”, stoji u izvještaju Amnesty Internationala.

Zanimljivo je istaknuti kako pojedini EU zastupnici već nekoliko godina vrše pritisak na Litvu i njihovog generalnog tužitelja da se nastavi ova istraga o američkim tajnim zatvorima. Šestorica zastupnika 2012. također su posjetila Litvu kako bi istražili detalje i eventualne dokaze koji bi poslužili za otvaranjem istrage. Za vrijeme posjete posjetili su i lokaciju Antaviliai, oko 20 kilometara od glavnog grada Vilniusa – bivšu konjičku školu koja je pretvorena u zatvor.

Štale koje su se nekoć nalazile na prostoru Antaviliaia 2004. je kupila korporacija registrirana u Washingtonu i Panami, Elite LLC. Svjedoci koji žive u okolici viđali su automobile sa zamagljenjima staklima, kao i Amerikance koji su na prostoru konjičkih štala izgradili veliko skladište.

U periodu od 2001. do 2005. preko 1,000 CIA-inih letova obavljeno je iznad Europe. Jedna od EU zastupnica koja je 2012. posjetila Antaviliai, Britanka Sarah Ludford, ističe kako lokaciju danas koriste litvanske tajne službe. “To je danas jedna metalna kutija unutar metalne kutije – sve unutra je američko”, rekla je Ludford ističući kako se na vratima još uvijek mogu vidjeti teški lokoti američke proizvodnje.

“Amerikanci mogu odgovoriti na sva neodgovorna pitanja. Zašto su gradili ovo? Čemu je to služilo?”, istaknula je tada Ludford. 7
Antaviliai u Litvi – lokacija pretvorena u CIA-in tajni zatvor za mučenje Izvještaji tvrde kako je CIA tajno, i protuzakonito, prebacivala ljude preko Njemačke, Švedske, Španjolske, Grčke, BiH, Hrvatske, Makedonije, Danske, Turske, Rumunjske, Irske, Cipra… Zapravo preko većine zemalja Europe. Vlasti u tim zemljama morale su znati za ove procese.FOTO: Mreža tajnih centara za pritvaranje i protuzakonitih međudržavnih transfera (izvor grafike: Vijeće Europe)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close