Potvrđeni rezultati općih izbora u BiH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je danas potvrđene konačne rezultate općih izbora održanih u BiH 12. oktobra prema kojima će u naredne četiri godine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić biti članovi državnog Predsjedništva.

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je 247.235 , Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, osvojio je 128.053, Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 318.799 glasova od ukupno važećih.

Centralna izborna komisija objavila je danas rezultate i za sastav Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Federacije BiH, predsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a te skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić napomenuo je da od danas teče rok za konstituiranje vlasti na svim nivoima, a prvo bi to trebali uraditi skupštine kantona koje bi konstituirajuće sjednice trebale biti održane najkasnije 10 danas od objave potvrđenih rezultata.

Predsjendištvo BiH prema važećim zakonima trebalo biti konstituirano najkasnije 15 dana od objave potvrđenih rezultata, a Mikić kaže da postoji najava da bi to trebalo biti za sedam dana.

Narodna skupština Republike Srpske trebala bi biti konstituirana najkasnije 15 dana od dana objave rezultata, Predstavnički dom Federacije BiH najkasnije 20 dana i Predstavniki dom PSBiH najkasnije 30 dana od objave potvrđenih rezultata.

Mikić je kazao da CIK kao institucija nikada do sada nije bio izložen većim, neargumentiranim i negativnim kritikama, zbog čega je napomenuo da izborna pravila vrijede od 2002. godine te da iako je bilo izmjena Izbornog zakona BiH nije bilo tehničkih izmjena kada su u pitanju provedbe izbora.

Podsjetio ponovno brojanje glasova sa 198 biračkih mjesta, upućeno je 35 žalbi na rad CIK Apelacionom sudu, ali je Sud BiH odbio sve žalbe čime su otklonjene sumnje na rad CIK-a.

Autor: Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close