Potvrđena optužnica protiv Gorana Zupca

Optužnica koju je prije osam dana podiglo Tužilaštvo BiH protiv Gorana Zupca, direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), danas je, kako nezvanično saznajemo u Tužilaštvu BiH, potvrđena.

U Sudu BiH danas su potvrdili da je odluka u predmetu protiv Zupca donesena, da su odluke otpremljene strankama, ali da ne mogu govoriti o tome koja je odluka donesena.

Prvi čovjek SIPA tereti se za nesavjestan rad u službi, odnosno da se tokom protesta 7. februara ove godine oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH i odbijanje angažovanja specijalne jedinice SIPA.

Na nedavnoj sjednici Nezavisnog odbora Parlamenta BiH, koji je nadležan za izbor i imenovanja čelnika policijskih agencija, odlučeno je da se od sigurnosnih agencija na nivou BiH zatraže sve relevantne informacije o nasilnim protestima građana od 7. februara ove godine, kako bi Odbor donio zaključke o eventualnim propustima nadležnih institucija.

Na naš upit da li su tražene informacije na prošloj sjednici i dobili, u Nezavisnom odboru Parlamenta BiH danas nam nisu odgovorili.

Inače, s obzirom na to da je optužnica potvrđena, Goran Zubac bi se vrlo brzo trebao naći u sudnici Suda BiH, kako bi se izjasnio o krivici.

Podsjećamo, nakon protesta održanih u februaru, iz SIPA su nam kazali da je direktor Zubac, odmah po saznanju za protestna okupljanja, naredio da se “angažiraju svi obavještajni kapaciteti s ciljem prikupljanja relevantnih podataka i njihovog blagovremenog dostavljanja nadležnim policijskim organima u BiH”. Odgovore na konkretna pitanja, poput onih koji se odnose na broj angažiranih pripadnika, te da li ih je uopšte bilo, iz SIPA nismo dobili.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close