-TopSLIDEBiHPolitika

Potraga za nestalim radnikom nastavlja se prema Maglaju: Turski ronioci pretraživali korito rijeke Bosne

– Danas iz Foče dolazi specijalni ronilački tim koji će istraživati neke lokacije u rijeci Bosni. To su danas radili i turski ronioci. U današnjoj potrazi učestvovalo je oko 80 ljudi, a sutra (nedjelja) bit će ih više od stotinu – ističe Dobrača

Veliki broj pripadnika spasilačkih službi iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Turske, završili su oko 17 sati na širem području Žepča, potragu za drugim nestalim radnikom firme Cengiz Insaat. 

Jučer je na terenu bio veliki broj spasioca iz stanica Saveza GSSuBiH, FGSS, FUCZ, Rafting i Kajak klubova, Gorska služba spašavanja Novi Grad Sarajevo, radnici Cengiz Insaata, specijalne policije ZDK i ostalih službi spašavanja. Njima su se jutros pridružila i 22 pripadnika turskog AFAD-a (Ured za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Republike Turske), koji su sinoć, po pozivu firme Cengiz stigli u Bosnu i Hercegovinu.


– Proveli smo na čamcu oko 28 kilometara od mjesta pada radnika do Žepča. Sa nama je bila i specijalna ekipa iz Turske, ali nismo još ništa pronašli i obustavili smo potragu oko 17 sati, jer nema svrhe po noći tražiti. Nivo rijeke Bosne je bio 118 centimetara i to nije velika dubina. Kako je opadao nivo vode našli smo prvog radnika na riječnoj Adi, pa smo i danas ovo područje pregledali detaljno ali tu nije drugi radnik koji se utopio – kazao je za Faktor Fahrudin Dobrača iz GSS Novi Grad Sarajevo.

Danas se potraga nastavlja prema Maglaju, dodaje Dobrača i priključuje se još nekoliko novih ekipa.

– Iz Foče dolazi specijalni ronilački tim koji će istraživati neke lokacije u rijeci Bosni. To su danas radili i turski ronioci. U današnjoj potrazi učestvovalo je oko 80 ljudi, a sutra (nedjelja) bit će ih više od stotinu – ističe Dobrača.

Nesreća se dogodila u ponedjeljak, 8. novembra, kad su radnici pali sa krana, sa deset metara visine, u nabujalu rijeku Bosnu u blizini Topčić Polja, nedaleko od Žepča.

Nakon toga je za njima, organizirana potraga. Tijelo jednog od radnika, državljanina Turske (43 godine), spasioci su pronašli u rijeci Bosni, dok se za drugim stradalim radnikom i dalje traga.

(Faktor)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close