Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden: Iz ustava BiH potrebno je eliminisati diskriminaciju manjina…

Povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, autorskim tekstom u Financial Timesu oglasio se i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, posebno se osvrćući na stanje u BiH i poručujući da “narod zaslužuje bolje”.

On je pohvalio napore zvaničnog Zagreba koji su završili ulaskom Hrvatske u EU, prenosi današnji Dnevni avaz.

– Uspjeh Hrvatske daleko da je od toga da je bio neizbježan. U suštini, on je svjedočenje o hrabrosti njenih građana i lidera koji su prevladali izazove ultranacionalizma i gnjeva – napisao je Biden.

Naglasio je da novo proširenje EU daje priliku i susjedima Hrvatske. No, da bi se otisnuli na daljnji evropski put, neki od njih „moraju napraviti teške izbore kojima će trasirati vlastiti put u Evropu”.

Biden, potom, piše da je posljednjih mjeseci imao nekoliko sastanaka s određenim liderima s Balkana.

– Srbija i Kosovo bili su zarobljeni u dubokoj i ogorčenoj borbi sve do sada. Kroz dijalog, saradnju ali i bolne kompromise, premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci postigli su historijski sporazum o normalizaciji odnosa. Naredni koraci neće biti jednostavni, ali ovi lideri svojim su građanima dali priliku bez premca – napisao je Biden.

Kako je naveo, još ima „nekih koji su zapeli na etničkim žalopojkama, ličnim sukobljavanjima i pristupu koji ne donosi nikakvog napretka i koji koči procese”.

– Prije četiri godine bio sam u Sarajevu. U Parlamentu sam rekao političarima i zvaničnicima da su vrata bila otvorena i za BiH da postane sastavni dio Evrope te da im SAD želi pomoći u tome. Da bi se to desilo, potreban je sporazum kojim će se iz Ustava BiH eliminirati diskriminacija manjina te odluka o registraciji vojne imovine. Ništa od toga se nije desilo. Narod Bosne zaslužuje bolje – naglasio je Biden.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close