Poticaji na čekanju: Politika kupuje vrijeme, a poljoprivreda propada

Godine prolaze, dugovi se gomilaju, a vlasti na svim razinama svojim floskulama samo kupuju vrijeme.

Ovako je Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, opisao i trenutačnu agoniju koju prolaze poljoprivrednici, naglasivši kako na njihove račune “još uvijek nije sjela niti jedna marka od najavljenih šest milijuna koliko je trebalo biti uplaćeno najkasnije do kraja tjedna”. Nije optimističan da će se to dogoditi sljedećih dana.

– Mi još vučemo dugovanja iz 2013., a kada zbrojimo 2013., 2014. i početak ove godine po osnovi poticaja za proizvodnju, dug federalnih vlasti prema poljoprivrednicima je najmanje osam milijuna maraka, poručio je Muslimović.

Pritisci na poljoprivrednike

Nadalje, on smatra kako je ovo samo nastavak katastrofalnog odnosa većine stranaka koje su participirale u dosadašnjoj vlasti prema domaćoj proizvodnji. Mišljenja je kako su njihove odluke više gušile proizvodnju nego ju poticale.

– Kako se polako završava proces formiranja novih vlasti, ostaje nada kako će se one drukčije ponašati prema svim domaćim proizvođačima. Kada se formira vlast, prvo ćemo tražiti sastanak s njima, a nakon toga odlučiti što dalje, kazao nam je Muslimović. Nadalje, tvrdi da su poljoprivrednici imali i previše strpljenja te da su trpjeli raznorazne vidove pritisaka kako bi odustali od borbe za svoja prava.

Kapitalne investicije

– Nešto je iz prošle godine isplaćeno, ostalo je na reviziji i na čekanju. Svatko tko investira u poljoprivredu, a apliciralo je za kapitalne investicije, njih bi morao i dobiti, smatra Muslimović. Uz to, kaže kako se poljoprivrednici već godinama nalaze u ogromnim problemima jer investiraju, apliciraju za poticaje, koji bi im uvelike pomogli, ali ih ne dobivaju.

Vlada FBiH o poticajima

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva informirao je jučer Vladu FBiH o sastanku koji je održao s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, u vezi s isplatom poticaja za poljoprivrednu proizvodnju. Razmotrivši Informaciju, Vlada je utvrdila prioritete u isplati poticaja, prije svega za poljoprivrednu proizvodnju, a potom i za kapitalne investicije za 2014. godinu, i to u skladu s raspoloživim sredstvima u Proračunu FBiH.

dnevno.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close