PolitikaSvijet

Postupak za smjenu Donalda Trampa?

Prije izbora u SAD 2016. godine, svi stručnjaci su bili složni da Tramp nema šanse da pobijedi. Samo Alan Lihtman je znao bolje. Istoričar i politikolog smatra da će 2019. godine biti pokrenut postupak za smjenu Trampa.

Da li će se Donald Tramp 2019. godine drugačije ponašati? Vjerovatno ne. Da li će se politika predsjednika SAD i njegove vlade 2019. promijeniti? Također, vjerovatno ne. Ali da li će Predstavnički dom, koji sada kontrolišu Demokrate, na osnovu rezultata istrage specijalnog istražitelja Roberta Milera, pokrenuti postupak za smjenu Trampa? „Mislim da je izglednije da će protiv njega biti pokrenuta tužba, nego da neće”, prognozira Alan Lihtman, politolog sa Američkog univerziteta u Vašingtonu.

Istoričar koji je posljednjih trideset godina uvijek tačno prognozirao ishod predsjedničkih izbora, postao je medijski fenomen kada je – suprotno svim prognozama – veoma rano kazao da će Tramp pobijediti na izborima 2016. godine. Lihtman je sada uvjeren da će predsjednik od 2019. godine, sve do kraja mandata voditi borbu za opstanak na funkciji. Borbu koju će, međutim, izgubiti.

Do sada je Tramp mogao da se osloni na Kongres koji su kontrolisali Republikanci, koji ga je štitio od pokretanja postupka za smjenu sa funkcije. Ali situacija se promijenila nakon izbora održanih početkom novembra. Od tada Demokrate u Predstavničkom domu raspolažu sa preko trideset mjesta. Dovoljna je većina od samo jednog glasa da se pokrene tužba. Dugo vremena smjena sa funkcije je bila samo teorija, sada bi mogla da postane realnost.

USA | Historiker und Poltikwissenschaftler Allan Lichtman (Getty Images/L. French)

Alen Lihtman smatra da će veliku opasnost za Trampa predstavljati Milerov izvještaj

Tužba sve izglednija

Predstavnički dom pod novim vođstvom Demokrata prvi put zasjeda 3. januara 2019. godine. Dugo vremena su zahtjevi za pokretanje tužbe od takozvanog anti-Tramp-pokreta-otpora i od strane pojedinih pravnika, rutinski bili odbijani. Ali pritisak da se nešto učini bi sada mogao da bude veći. „Ukoliko Miler dođe do rezultata pogubnih za Trampa, demokratska baza će zahtijevaiti podizanje tužbe”, procjenjuje Lihtman. „Mislim da je Tramp u velikoj opasnosti zbog Milerovog izvještaja.”

Lihtman je uvjeren da Miler raspolaže mnoštvom informacija koje dokazuju povezanost Trampovog najužeg kruga i Rusije. To bi dokazalo izborne manipulacije iz 2016. godine, pa tako i ugrožavanje demokratije. „Ne vjerujem da je Miler čitavo vrijeme radio da bi nam kazao: izvinite, ovdje nema ničeg. Prije računam sa nekim veoma ozbiljnim saznanjima u vezi sa ruskom podrškom Trampove izborne kampanje.”

Nancy Pelosi (picture-alliance/AP/J. Martin)

Ukoliko Trampu bude oduzeta funkcija, nova predsjednica neće biti demokratkinja Nensi Pelosi…

Šta rade Rapublikanci?

Ali Lihtman nije samo uvjeren da će protiv Trampa biti podignuta tužba. Politolog smatra da je vrlo moguće da će predsjednik SAD tada zaista biti i smijenjen sa funkcije – što mnogi drugi stručnjaci i dalje smatraju malo vjerovatnim. Za smjenu je neophodna dvotrećinska većina Senata u kojem dominiraju Republikanci. Dakle, i značajan broj Republikanaca bi trebalo da glasa za smjenu sopstvenog predsjednika.

„Takav scenario nije tako nerealističan kao što možda izgleda”, objašnjava Lihtman. Tu nisu samo informacije iz Milerovog izvještaja, već i Trampova politika koja je mnoge Republikance koštala njihovog mjesta u Predstavničkom domu. Predsjednički izbori i izbori za Kongres 2020. godine više nisu toliko daleko i mnogi republikanski poslanici bi mogli da otkažu podršku Trampu, kako ne bi doveli u pitanje svoj reizbor.

Japan Besuch Mike Pence, US-Vizepräsident (Reuters/I. Kato)

… već trenutni republikanac Majk Pens, koji ima veću podršku mnogih Republikanaca od Trampa

Majk Pens, ne Nensi Pelosi

“Tramp bi mogao da ostane bez funkcije, ukoliko Republikanci procijene da će ih on povući nadole”, kaže Lihtman. „Oni nisu lojalni Trampu. Ukoliko Republikaci moraju da strahuju da će izgubiti svoju bazu i za to smatraju predsjednika odgovornim, mogli bi da budu spremni da dozvole Trampov pad.” Uticajni Republikanci će pažljivo posmatrati dalji razvoj situacije, od čega će zavisiti njihova podrška Trampu.

„Republikanci su podržavali Ričarda Niksona, dok dokazi nisu postali toliko ubjedljivi da je za njih on bio veliko opterećenje”, objašnjava politikolog osvrćući se na primjer iz istorije. „Ne kažem da Tramp neće preživjeti, ali kažem da je to malo vjerovatno.” Ali jednu odlučujuću stvar i pored svih spekulacija ne treba zaboraviti, zaključuje Alan Lihtman: „Ukoliko Trampu bude oduzeta funkcija, nova predsjednica neće biti demokratkinja Nensi Pelosi, već Majk Pens. A potpredsjednik je neko ko ima veću podršku mnogih Republikanaca od Trampa!”

  • Autor Michael Knigge

DW.DE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close