logo
bios

Poštovaću Ustav BiH, spreman sam učiniti sve da bude bolje

Objavljeno prije 2 mjeseca . u čet, dec 5th, 2019
Tegeltija obećao: Poštovaću Ustav BiH, spreman sam učiniti sve da bude bolje

Mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija obratio se danas državnim zakonodavcima koji bi trebali u toku sjednice Zastupničkog doma PSBiH potvrditi njegovo imenovanje za državnog premijera.

On je rekao da je spreman osigurati stabilno funkcionisanje vlasti na nivou države BiH i sprovođenje reformi u interesu svih građana dodajući da je opredijeljen da Vijeće ministara BiH nastavi reformske procese kako bi naša zemlja nastavila svoj EU put. Istakao je kako će u potpunosti poštivati Ustav Bosne i Hercegovine.

Tegeltija je kazao kako će zastupnicima predstaviti samo smjernice, a da će detaljan plan rada biti objavljen tek nakon imenovanja svih državnih ministara i zamjenika ministara. Posebno je ukazao na važnost deblokiranja procesa u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH te na važnost usvajanja državnog budžeta


“Pored zajendičkih socioekonomskih reformi, prioriteti Evropske komisije također su okvir za djelovanje Vijeća ministara BiH s ciljem da što prije dobijemo kandidatski status”, rekao je Tegeltija.

Kako kaže, sigurnosni izazovi također neće trpjeti odgađanje te će ključne oblasti na kojim će raditi novi saziv Vijeća ministara BiH biti ekonomija, reforma javne uprave, vladavina prava, nastavak EU puta, saradnja s međunarodnim institucijama, izbjeglice, raseljene osobe, mladi, žene i tako dalje.

Zastupnicima je iznio određene statitističke podatke o stanju u Bosni i Hercegovini posebno problematizirajući izazove u zapošljavanju, poput visokih nameta na rad.

“Razlika plaća u javnom i privatnom sektoru je najveća u regionu. To je posljedica značajnog prisustva sive ekonomije”, rekao je Tegeltija.

Dotakao se i glomaznosti javnog sektora navodeći da u javnim preduzećima u BiH radi oko 80 hiljada osoba, što je 11 posto svih zaposlenih u BiH, dodajući da su javna preduzeća u dugovima.

“Ukupne javne finansije u BiH su u dobrom stanju, a ekonomski pokazatelji su pozitivni. Osiguran je stabilan rast BDP-a. Održiv rast BDP-a planiran je i u budućem vremenskom periodu”, kazao je Tegeltija dodajući da je za to potrebno restrukturiranje privrede, zaštita domaće privede, povećanje stranih investicija i slično.
 

O reformamaKako kaže, spreman je provesti sve reforme koje usaglasi Vijeće ministara BiH s Vladom RS-a i Vladom FBiH navodeći da će u saradnji s entitetima poduzeti sve korake kako bi se smanjilo opterećenje rada i povećala konkurentnost.

Posebno važnim prioritetima istakao je ograničavanje zaposlenosti i plaća u javnom sektoru (u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama), usvajanje novog zakona o PDV-u, usvajanje zakona o osiguranju depozita, jačanje bankarskog sektora, unapređenje digitalne transformacije (korištenje e-uprave i e-usluga), objavljivanje registara o javnim preduzećima u kojima će biti podaci o plaćama zaposlenih i dugovima javnih preduzeća (u saradnji s entitetima), razvoj energetskih potencijala i tako dalje.

Što se tiče izgradnje saobraćajnica, Tegeltija je kazao da će učiniti sve kako bi se osigurala sredstava za infrastrukturne projekte navodeći da su samo neki od važnih projekata završetak izgradnje Koridora 5C, izgradnja puta Sarajevo – Beograd, Brčko – Bijeljina, most Bratunac i uspostavljanje plovnosti rijeke Save.

Dotakao se i reforme javne uprave navodeći da će u saradnji s Vladom FBiH i Vladom RS-a izmijeniti zakon o državnoj službi kako bi se omogućilo bolje i efikasnije zapošljavanje u javnom sektoru, kao i upravljanje ljudskim resursima.

Tegeltija je rekao da će evropski put ostati u fokusu Vijeća ministara BiH, zbog čega je strateško opredjeljenje provođenje reformskih procesa, jer BiH mora pokazati “spremnost, inicijativu i snagu” kako bi pokazala da je kredibilan partner.

“Put ka EU je put reformi u svim oblastima društva. Moramo biti spremni da ispunimo niz kriterija”, rekao je Tegeltija podsjećajući na prioritete koje je Evropska komisija dostavila BiH, a koje vlasti moraju ispuniti na putu ka EU.

U procesu provođenja reformi očekuju podršku građana BiH i javnosti ističući da je u kontekstu EU puta BiH ključan Mehanizam koordinacije. Tegeltija je kazao da je potrebno razvijati saradnju s ciljem uspostavljanja sigurnog okruženja, posebno kada je riječ o migrantskoj krizi i terorizmu.

“BiH mora razvijati saradnju sa svima. Samo one aktivnosti, unutrašnje ili vansjke, koje počivaju na saglasnosti svih u BiH imaju šansu za uspjeh. Samo tako ćemo se manifestovati kao zajednica ravnopravnih naroda”, rekao je Tegeltija.
 

O reformi pravosuđaNajavio je da će u proceduru uputiti izmjene zakona koji se odnose na pravosudne institucije i da će biti usvojena revidirana strategija ratnih zločina. Osvrnuo se i na prevenciju korupcije ističući da će i ovo biti prioritet rada novog saziva Vijeća ministara BiH.

Prvi njegov zadatak bit će, kako kaže, da se sastane s predsjednicima Vlade FBiH i Vlade RS-a. On je rekao da namjerava uvesti praksu kvartalnih sastanaka s entitetskim premijerima kako bi se kroz konstrukrivan dijalog prevazišli problemi. Istakao je da će inicirati održavanje zajedničkih sjednica Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade RS.

Tegeltija je kazao kako se u njegovom mandatu neće desiti da aranžmani vlada entiteta s međunarodnim finansijskim sporazumima budu stopirani, jer Vijeće ministara BiH nije završilo svoj posao. Što se tiče saradnje sa susjednim zemljama, Tegeltija je rekao da će raditi na izgradnji dobrosusjedskih odnosa i rješavanju otvorenih pitanja na bazi reciprociteta.

Zastupncima je govorio i o migrantskoj krizi ističući da BiH ne može sama riješiti taj problem. On je rekao da većina migranata ulazi iz Srbije, dok manji broj dolazi iz Crne Gore i da je iznimno važna koordinacija unutar BiH. Najavio je jačanje kapaciteta u Graničnoj policiji BiH i drugim sigurnosnim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine i inetnziviranje saradnje s međunarodnim organizacijama.


“Mladi, žene i ostale osjetljive kategorije moraju bit u fokusu interesovanja Vijeća ministara BiH”, kazao je Tegeltija dodajući da se posebno žene i mladi suočavaju s izazovima u zapošljavanju ukazujući na problem izuzetno visoke stope nezaposlenosti mladih.

Zastupnike je podsjetio da zajedno s novim sazivom Vijeća ministara BiH snose direktnu odgovornost za stanje u BiH.

“Spreman sam uraditi sve što je potrebno kako bismo osigurali uspješnije, sigurnije i bogatije okruženje. Vjerujem da ste i vi”, zaključio je Tegeltija.

Klix

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh