Postizborni bosanski lonac

Analitičari ne dijele optimizam izbornih pobjednika u BiH. Ističu kako je još rano govoriti o tome kako će se formirati vlast nakon općih izbora, ali su „prilično sigurni“ u ocjeni da su gubitnici građani BiH.

Kandidat Saveza za promjene i lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, koji je u međuvremenu objavio svoju pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH, u prvom komentaru za Deutsche Welle nakon objave preliminarnih izbornih rezultata kazao je da je biračko tijelo u Republici Srpskoj (RS) „potpuno podijeljeno“ i da je još uvijek rano govoriti o tome da li je njegov ulazak u državno Predsjedništvo nagovještaj promjene političke slike RS-a.

Politički analitičar iz Banje Luke Srđan Puhalo slaže se u ocjeni da je društvo u RS-u polarizirano i da opozicija i pozicija imaju „skoro podjednaku podršku“. „Još od lokalnih izbora 2012. godine mi imamo slabljenje SNSD-a (Saveza nezavisnih socijaldemokrata) i pitanje je da li je na ovim izborima ovaj trend zaustavljen ili nije. Čekamo konačne rezultate izbora“, kaže Puhalo za Deutsche Welle.

Mladen Ivanić na biralištuIvanić je pobijedio zato što su glasali glasali protiv Cvijanovićeve, smatra Svetlana Cenić

Politička analitičarka Svetlana Cenić smatra da je pobjeda Mladena Ivanića „paradoksalna“. „Što se Ivanića tiče, paradoks je da je pobijedio, a stranka mu, bar za sada, nije zabilježila veći broj glasova. No, to objašnjavam glasanjem protiv Cvijanovićke, a ne toliko podrškom Ivaniću“, kaže Svetlana Cenić.

Ne pomažu ni Putin ni Irinej

Analitičari se slažu u ocjeni da je u RS-u neosporan pad autoriteta Milorada Dodika. Novinar Dnevnog Avaza Sead Numanović smatra da je Dodik „veći gubitnik od SDP-a“ (Socijaldemokratske partije) BiH, iako to njegova postizborna retorika ne pokazuje. „Dodik najbolje zna da ni s Putinom ni s vladikom Irinejom, nije osigurao jednostavnu i ubjedljivu pobjedu. Štaviše! u RS-u je biračko tijelo raspolućeno na ravne časti i morat će se ili napraviti ‘velika koalicija’, što mi uopće ne izgleda vjerovatno, ili će bočnjačko-hrvatska koalicija Domovina odlučiti ko će biti premijer tog entiteta“, kaže Numanović za Deutsche Welle.

Zlatko LagumdžijaSDP BiH i Lagumdžija žestoko kažnjeni, ističu politički analitičari

Numanović ističe kako je teško reći kako će izgledati vlast u BiH nakon općih izbora, jer je opcija puno i „svako može sa svakim i svako protiv svakog“. „Ipak se nadam da neće biti tako, jer BiH ne može dopustiti još četiri godine eksperimentiranja sa svakojakim stranačkim većinama i kombinacijama. Posla je puno, izazovi su sve veći, a problemi odavno prevazilaze sposobnosti čak i uređene države, da ne govorimo o kompleksnoj BiH. Iako je SDP BiH žestoko kažnjen od birača, i to s punim pravom, izborni debakl je prilika da se ta stranka reformira, vođstvo promijeni i zaputi istinskim putem socijaldemokratije“, kaže Numanović.

Nacionalne stranke učvrstile su svoje pozicije, kako na entitetskom tako i državnom nivou. Srđan Puhalo misli da će se „dvije osovine“ pokušati nametnuti tokom formiranja vlasti. „S jedne strane tu su SDA, HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) BiH i možda SDP BiH, a s druge SBB (Savez za bolju budućnost) BiH i Demokratska fronta (DF). SNSD i SDS (Srpska demokratska stranka) će skupo prodati svoje mandate i mislim da je ključ za formiranje vlasti u BiH u pomirenju interesa na svim nivoima, od kantonalnih do državnih. To bi moglo potrajati, ali ne toliko dugo kao 2010. godine“, kaže Puhalo.

Ko su najveći izborni gubitnici?

Neki analitičari vjeruju da će SDA biti u prilici da bira koalicijske partnere, među kojima i DF Željka Komšića, no Svetlana Cenić smatra da u budućim pregovorima oko formiranja vlasti „pobjeda SDA može biti i izgubljena“. „U RS-u stari koalicioni partneri već prave dogovore. Pobjeda SDA u Federaciji BiH ipak znači samo relativnu većinu. Bez DF-a, SBB-a BiH i HDZ-a BiH teško da će se praviti vlast, s obzirom na činjenicu da je SDP BiH izgubio dvije trećine svojih glasača. Ako DF i SBB BiH, zajedno sa HDZ-om BiH, naprave čvrstu koaliciju, može se desiti da se izgubi velika pobjeda SDA, najjače bošnjačke stranke“, kaže Svetlana Cenić.

Stariji muškarac ubacuje glasački listić u kutijuNajveći gubitnici su građani

Politički analitičar Žarko Papić smatra da su najveći gubitnici ovih izbora građani, a dobitnici oni koji su te građane doveli u siromaštvo, apatiju i depresiju. „Nadao sam se drugom ishodu, ali je savršeno jasno da je za takav ishod potrebna izlaznost glasača barem iznad 60 posto“, rekao je Papić za portal Klix.

I Svetlana Cenić vjeruje da je narod najveći postizborni gubitnik. „Posebno onaj dio koji redovno izlazi na izbore u odnosu na one koji ne izlaze pod izgovorom da nemaju za koga glasati, a onda vječno kukaju, sline i žale se na gorku sudbinu“, kaže Svetlana Cenić za Deutsche Welle.

DW.DE – Autor Samir Huseinović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close