-TopSLIDENogometSport

Postignut dogovor o osnivanju Superlige, predsjednik Reala izabran za čelnika

NOVO TAKMIČENJE

Postignut dogovor o osnivanju Superlige, predsjednik Reala izabran za čelnika

Sudjelovat će 20 klubova

Dvanaest bogatih evropskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog takmičenja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog takmičenja.

– Do osnivanja nove lige došlo je u trenutku kada je svjetska pandemija koronavirusa ubrzala nestabilnost sadašnjeg ekonomskog modela u evropskom nogometu. Tokom godina su klubovi osnivači ove lige imali za cilj popraviti kvalitetu i intenzitet postojećih evropskih takmičenja, a posebno stvoriti turnir na kojem bi se najbolji klubovi i igrači mogli češće međusobno takmičiti – navedeno je u priopćenju Real Madrida, kluba s rekordnih 13 naslova prvaka Evrope.

Klubovi podijeljeni u dvije grupe

Predsjednik “kraljevskog kluba” Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige.

– Pomoći ćemo nogometu na svim razinama da dobije svoje odgovarajuće mjesto u svijetu – izjavio je Perez.

– Nogomet je jedini globalni sport s više od četiri miliona gledatelja pa je naša odgovornost kao velikih klubova odgovoriti željama navijača – dodao je.

U tom novom takmičenju sudjelovali bi španski Real Madrid, Barcelona i Atletiko Madrid, zatim engleski Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

– Premijerna sezona bi počela što je prije moguće – navedeno je u priopćenju.

Utakmice bi se igrale tokom sedmice a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u avgustu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije grupe po 10 timova. Svaka bi ekipa odigrala sa svakom iz skupine po jednu utakmicu kući i u gostima, a onda bi po najbolje tri iz obje gruše ušle u četvrtfinale. Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije ekipe koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U četvrtfinalu i polufinalu bi klubovi igrali po utakmicu doma i u gostima dok je u finalu zamišljen jedan susret na neutralnom terenu.

FIFA i UEFA se oštro usprotivile projektu

Svjetska i evropska nogometna organizacija, FIFA i UEFA, prethodno su se oštro usprotivile tom projektu. Protivljenje je izrazio i organizator španskog prvenstva La Liga.

– Klubovi osnivači očekuju održati sastanak s FIFA-om i UEFA-om kako bi se pronašlo najbolje rješenje za održavanje Superlige – navedeno je u priopćenju 12 klubova.

Za potpredsjednike Superlige izabrani su Juventusov klupski predsjednik Andrea Anjeli (Agnelli) i Mančester junajtevo predsjednik Džoel Glejzer (Joel Glazer).

– Pandemija je otkrila da je potrebna jedna strateška vizija i komercijalni pristup kako bi se povećali vrijednost i dobit (…)”, poručio je Real Madrid.

– Posljednjih mjeseci je održan intenzivan dijalog s krovnim nogometnim organizacijama oko budućeg formata evropskih takmičenja. Smatramo da rješenja koja su ponudili regulatori tih takmičenja ne rješavaju fundamentalna pitanja, a ona se odnose na potrebu za ponudom kvalitetnijih utakmica i za dobivanjem dodatnog novca – dodao je u priopćenju.

Spomenutih 12 klubova namjerava kasnije uspostaviti istu takvu ligu i sa svojim ženskim timovima.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close