-TopSLIDENogometSport

Fudbalski svijet više nikada neće biti isti: Formirana je Superliga, poznat je i format takmičenja!

12 “buntovnika”

Fudbalski svijet na koji smo navikli već decenijama je sinoć postao stvar prošlosti nakon što je 12 klubova odličilo da formira Superligu.

Novo takmičenje je formiralo 12 evropskih velikana koji se nadaju da će im se priključiti još osam klubova te da će ga početi igrati što je prije moguće. 

“Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivače. Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe prije inauguralne sezone koja će početi što je prije moguće”, navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača.

Klubovi iz Francuske i Njemačke su čvrsto rekli “ne”, pa se u pitanje dovodi sam kvalitet takmičenja u kojem neće nastupiti možda i dvije najbolje ekipe današnjice kao što su PSG i Bayern koji su nedavno odgirali spektakularan dvomeč u Ligi prvaka. 

Liga je zvanično formirana kasno sinoć, a nema sumnje da će ovo izazvati tektonske reakcije, a neki spominju i fudblaski raskol jer je i UEFA zaprijetila ozbiljnim sankcijama.

Poznat je i format takmičenja. Ukupno 20 klubova će biti podijeljeno u dvije grupe od po deset ekipa. Nakon grupne faze tri provoplasirane ekipe idu direktno u četvrtfinale.

Četvrti i peti iz svake grupe će igrati play-off za četvrtfinale. Nakon što se saznaju svi četvrtfinalisti igrat će se polufinale, pa finale na neutralnom terenu.

Za prvog predsjednika Superlige izabran je čelni čovjek Real Madrida Florentino Perez, dok su njegovi zamjenici Andrea Agnelli iz Juventusa te Joel Glazer iz Manchester United.

Takmičenje je formirano prvenstveno radi što veće zarade i došlo je kao posljedica ozbiljne krize nakon udara pandemije. Tako će klubovi osnivači dobiti po 3.5 milijardi za svoje infrastrukturne planove. Predviđa se da će solidarne uplate preći granicu od 10 milijardi eura.

Florentino Perez je poručio da će ova superliga pomoći svim nivoima fudbala, međutim mnogi navijači su protiv ove samovolje 12 klubova.

“Pomoći ćemo fudbalu na svim nivoima da zauzme mjesto koje mu pripada. Fudbal je globalni sport sa preko četiri milijarde pratitelja i naša odgovnorst kao velikih klubova je da pomognemo željama navijača”, poručio je Perez.

Portal SportSport.ba 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close