Posrće Njemačka, posrće i evrozona

Privreda evrozone je u drugom tromesečju stagnirala, prema objavljenim zvaničnim podacima evropske službe za statistiku Evrostata.

U svojoj drugoj procjeni rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone, Evrostat je potvrdio nultu stopu rasta u tom bloku za drugi kvartal, ali i blagi rast BDP-a od 0,2 odsto za cjelokupnu 28-članu Evropsku uniju, prenosi agencija Frans pres.

Neočekivano niska stopa rasta prvenstveno je posljedica iznenađujućeg pada privrede Njemačke od 0,2 odsto, koja je obično pokretač rasta evrozone, ali i stagnacije u već slabašnoj privredi Francuske.

Objavljivanje prvih procjena rasta BDP-a za evrozonu sredinom avgusta izazvalo je šokove na svetskim finansijskim tržištima, vršeći dodatni pritisak na Evropsku centralnu banku da preduzme nove akcija. ECB je to i učinila, iznenadivši sve uvodjenjem novih podsticaja i obaranjem kamatnih stopa.

Kako ocjenjuje Frans pres, sve je veća bojazan da će privreda Evrope, nakon što je izašla iz krize, možda biti osudjena na godine stagnacije ili prigušenog rasta.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close