BiHPrivreda

Poskupljenje cigareta u BiH moglo bi se zamrznuti na tri godine

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje prije nekoliko mjeseci formirao je radnu grupu, koja je analizirala opravdanost visokih akciza na duhan i duhanske prerađevine u BiH, te bi uskoro mogao biti donesen moratorij na povećanje ovih akciza. 
Prijedlozi radne grupe su završeni, te bi oni vrlo skoro trebali biti predstavljeni Upravnom odboru UIO BiH, koji će donijeti konačnu odluku, piše Radiosarajevo.ba.
“Ova grupa privela je kraju svoj posao i uskoro bi trebali predati izvještaj Upravnom odboru. Pripremili su opširniji materijal o stvarnom stanju tržišta i prodaje duhana i duhanskih prerađevina u BiH, sa svim parametrima. Na kraju će UO UIO BiH donijeti konačnu odluku hoće li nastaviti s podizanjem akciza ili će to biti zaustavljeno. Tri su prijedloga grupe: da se nastavi povećanje akciza, da se zaustavi povećanje samo u 2019. godini, odnosno da povećanje bude zaustavljeno na duže vremensko razdoblje”, istaknuo je izvor iz radne grupe.

Ipak, iz Upravnog odbora UIO BiH potvrdili su kako takva odluka neće biti donesena uskoro, iako su se mnogi nadali da bi ona mogla biti razmatrana već 27. aprila, kada je zakazana nova sjednica UO UNO BiH.
“Nemamo još informacije da je radna grupa završila konačne prijedloge. Kada radna grupa završi svoj posao Upravni odbor UNO BiH će donijeti konačnu odluku o cijelom slučaju”, istaknula je Nataša Krsman, glasnogovornica UO UIO BiH.
Inače, akcize na duhan i duhanske proizvode, u skladu sa Zakonom o trošarinama u BiH, naplaćuju od 1. jula 2009. godine. Riječ je o posebnom porezu za duhan i duhanske prerađevine u BiH, a čija visina se svake godine uređuje Odlukom o otvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje, koju donosi Upravni odbor UIO BiH. Zbog velikog povećanja ackiza na duhan i duhan došlo je i do naglog porasta crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH, zbog čega su pokrenute brojne akcije nadležni policijskih agencija i poreznih inspektora.
Podaci stručnjaka iz Odjela za makroekonomsku analizu UNO pokazujuda BiH zbog crnog tržišta godišnje gubi pola milijarde KM.

 

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close