-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Portal 072info: Naš novinar je pozvan na saslušanje zbog prenošenja Facebook statusa, ministar se miješa u rad policije

Portal 072info.com prenio je tekst Fuada Kasumovića u kojem se spominjao ministar unutrašnjih poslova ZDK Benjamin Sinanović (SDP), a kako navode zbog toga su inspektori Odsjeka za maloljetničku delikvenciju, kompjuterski kriminal i krivična djela protiv spolne slobode i morala MUP-a ZDK pronašli novinara i pozvali ga u svojstvu svjedoka zbog krivične prijave Benjamina Sinanović protiv Fuada Kasumovića.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

I kada se učinilo da ne može gore i jadnije, današnje maltretiranje novinara-saradnika portala 072info koji je prenio objavu sa Facebooka u članak pod nazivom “Kasumović otvoreno ministru Sinanoviću: Kukavice, hoćeš da pustim snimak?” u kancelariji 36. MUP-a ZDK najbolje dokazuje da politika nakon policije želi ovladati i novinarskim redakcijama u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

Naime, portal 072info prenio je sinoć reakciju Fuada Kasumovića, lidera BHI-KF, baš kako su to uradili i brojni drugi mediji. Dan poslije, inspektori Odsjeka za maloljetničku delikvenciju, kompjuterski kriminal i krivična djela protiv spolne slobode i morala MUP-a ZDK pronalaze novinara 072info, te ga pozivaju u svojstvu svjedoka zbog krivične prijave Benjamina Sinanovića, ministra MUP-a ZDK, protiv Fuada Kasumovića i Facebook stranice „Fuad Kasumović“, na okolnosti prijavljenog krivičnog djela „Ucjena“ iz člana 296. stav 1., a u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje“.

Direktno miješanje u rad policije 

Posebno je interesantno da je fokus ispitivanja bio maltene sve samo ne krivično djelo koje prijavljuje dojučerašnji administrativac u MUP-u ZDK, današnji ministar koji je, po tvrdnjama inspektora, tražio da u predmetnoj krivičnoj prijavi bude ispitan upravo novinar portala 072info.

To je još jedan apsurd, ali i direktno miješanje ministra u rad policije koja bi trebala biti neovisna i samostalno, valjda, procijeniti koga će pozivati za svjedoka, a koga ne. Zanimljivo je i to kako su inspektori MUP-a ZDK promptno postupili po krivičnoj prijavi Sinanovića, podnesenoj jutros, dok su brojne krivične prijave podnesene ranije, ali još čekaju da se poduzmu aktivnosti. Ali, ministrova je preča.

Alarmantno je i to kako je inspektore zanimalo ko uređuje portal 072info, ko je objavio članak pod nazivom „Kasumović otvoreno ministru Sinanoviću: Kukavice, hoćeš da pustim snimak?“, gdje je novinar vidio tekst koji je objavljen, kako je objavljen, da li ga je novinar pročitao kada je isti objavio… Dakle, mnoštvo pitanja koja nemaju veze sa predmetnim prijavljenim krivičnim djelom pa se nameće zaključak da se radi o klasičnom pokušaju zastrašivanja novinara, ali i pritisku na redakciju 072info.

Sreo uposlenika

Posebno je zabrinjavajuće da je novinar po izlasku iz kancelarije 36 sreo uposlenika MUP-a ZDK, a koji je, prvobitno značajno gledao u novinara 072info, a potom izjavio „To, to, nek se zna ko je..“, što smatramo da je još jedan pokušaj zastrašivanja novinara i indirektna poruka da će svaki put nakon određenih kritičkih tekstova o ministru unutrašnjih poslova ili MUP-u ZDK biti pozivan da ga saslušavaju inspektori.

Međutim, redakcija 072info poziva ministra Sinanovića da se ubuduće ne miješa u rad policije jer to ne bi smio raditi, budući da na taj način izaziva sumnju kod javnosti kako podržava i zagovara ono zbog čega je ZDK dospio na američku ‘crnu listu’.

Dok pokušava, koristeći položaj ministra unutrašnjih poslova, inspektore MUP-a koristiti za obračun sa novinarima koji pišu kritičke tekstove o njemu, pametnije bi mu bilo da se bavi rezultatima rada policije koji nimalo nisu za pohvalu.

Današnje pozivanje osobe koja je prenijela objavu Fuada Kasumovića, kako su to učinili i drugi mediji, nije i neće nas zastrašiti. I to smo pitali, da li su pozvani novinari drugih redakcija koji su prenijeli objavu Kasumovića, na što su inspektori odgovorili da nigdje drugo nisu vidjeli objavu nego samo na 072info. A kako će, kada ih je ministar požurio da pozovu našeg novinara?!

Živimo u državi apsurda i političkih kriminalaca, pa tako ni ne čudi ova situacija, ali Te ministre podsjećamo da ćemo zatražiti reakciju i osudu svih relevantnih institucija koje su na strani slobode medija.

Sloboda izražavanja

Naše i pravo svih novinara na slobodu izražavanja nam nećete oduzeti da ste tri puta ministar! To zapamtite. Slobodni i odgovorni mediji jedan su od stubova demokracije, a u narednim danima očekujte da ćemo se obratiti i Ambasadi SAD-a na čijoj crnoj listi je Kanton u kojem vi pokušavate glumiti šerifa.

Ovaj pritisak i hajka na sve one koji se odvaže kritikovati rad policije nije usamljen slučaj. Naime, današnji slučaj pozivanja novinara 072info nije prvi slučaj da se vrše pritisci ne samo na medije nego i pojedince koji na društvenim mrežama pišu istinu. To je nova potvrda da je trenutna garnitura MUP-a ZDK usmjerena isključivo da pokušava zastrašiti novinare i zviždače protiv korupcije i kriminala. Podsjećamo na spektakularno hapšenje Ć.I., rođen 1988. godine, iz Žepča, samo jer je na Facebook profilu ukazivao na kriminal.

Na kraju, neka je na sramotu i SDP-a koji je, dokazali su to brojni propali i realizirani prijedlozi za ministre, očigledno bez kvalitetnog kadra pa dopušta da se administrativci i slični njemu postavljaju na odgovorne funkcije i ponašaju kao da je njihov grad i Kanton. A nije, malo je, ministre, i naš – navode.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close