Porodične firme najznačajniji generator zapošljavanja u BiH

Porodične firme u Bosni i Hercegovini jedine mogu obezbijediti održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama, samo ukoliko se uspješno suoče s izazovima koji ih očekuju, jedan je od prvih zaključaka prvog foruma o porodičnim firma u Sarajevu – „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine“, u organizaciji Centra za edukaciju „Pro Educa“.

Više od 80% porodičnih firmi u Bosni i Hercegovini je u vlasništvu osnivača a značajna većina tih kompanija, njih 68,6%, tek u godinama koje dolaze treba da se suoči s generacijskom tranzicijom, angažmanom spoljnih menadžera, odlučivanjem o daljem razvoju ili prodaji i mnogim drugim specifičnim izazovima za sve porodične firme u svijetu.

“Porodične firme su jedina prilika za dugoročnu stabilizaciju privrede Bosne i Hercegovine. Procesi s kojim se suočavaju domaće porodične firme, ali i velika većina firmi u regionu su složeni i odlučujući za dalji opstanak i razvoj ne samo porodičnih firmi, već i cjelokupne privrede i zato je jasno da se radi i o izuzetno velikom izazovu i neizvjesnosti za domaću privredu ”, rekao je Dragan Močević, autor projekta “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine”.

Privrednici koji su uspješno prošli sve faze rasta kompanije od porodične firme do internacionalne grupacije spremni su da svoja dragocjena iskustva podijele sa vlasnicima i menadžerima porodičnih firmi, što je, kako ističu i jedna od njihovih obaveza. Podrška razvoju i jačanju preduzetništva treba da bude prioritet svake izvršne i lokalne vlasti u regionu, svakog odgovornog pojedinca i institucije, jer samo porodične firme omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, u svijetu i do 60 odsto.

„Najveći izazov za porodične firme su nerazdvanje porodičnih od poslovnih odnosa i neadekvatan pristup u odabiru profesionalizaciji menadžmenta a tu prepoznajemo značaj projekta „Porodične firme – stub ekonomije razvoja BiH“ kao edukacijskog faktora i načina da se osnaže porodične kompanije u BiH. IFC je partner na ovom projektu i nadamo se da će projekat dosegnuti do što više porodičnih firmi u regionu jer kao međunarodna institucija imamo misiju da podržavamo jačanje porodičnih firmi.To su firme koje generišu veliki procenat GDP-ja, te direktno zadovoljavaju osnovne potrebe za većinu stanovništva svake zemlje u Evropi. O njihovom značaju dalje rasprave nema i nema dileme oko potrebe da cjelokupno društvo osigura bezrezervnu podršku.“, rekla je Merima Zupčević Buzadžić iz Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Centar za edukaciju „Pro Educa“ šest godina radi na podizanju svijesti o značaju, izazovima i prilikama za kvalitetno upravljanje porodičnim firmama. Projekat “Porodične firme – stub razvoja ekonomije ” realizuje se i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Bugarskoj.

Forum se realizuje pod pokroviteljstvom IFC-a, a sponzori foruma su Advantis Broker, Consultin, Adižes SEE i Peugeot. Medijski pokrovitelji poslovnog foruma „Porodične firme – stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine“ su Poslovne novine, Color Press Grupa, indikator.ba, Biznis u BiH i Capital.ba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close