Porezna uprava FBiH zapečatila tri poslovne jedinice u Sarajevu i četiri u Zenici

Porezna uprava Federacije BiH je u ponedjeljak u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, mjesno nadležnim sudom i Federalnom upravom policije izvršila pretres sjedišta poreznog obveznika i izuzimanje dokumentacije iz 41 poslovne jedinice koje se nalaze na području četiri četiri kantona.

Pretres i izuzimanje poslovne dokumentacije izvršen je na osnovu saznanja da porezni obveznik koji obavlja trgovinsku djelatnost tekstilnom robom  ne posluje u skladu sa zakonom odnosno da nema fiskalne uređaje, ne evidentira realno ostvareni promet, vodi duple knjigovodstvene evidencije i da angažuje neprijavljene radnike.

Izuzeta  dokumentacija bit će dostavljena nadležnom tužilaštvu i sudu na dalje postupanje, a nadležni kantonalni porezni uredi će u narednom periodu kod poreznog obveznika izvršiti cjelovit inspekcijski nadzor.

U ovoj aktivnosti koja je provedena uz asistenciju pripadnika policije, Porezna uprava Federacije BiH zapečatila je sedam poslovnih jedinica poreznog obveznika, od čega tri poslovne jedinice u Sarajevu i četiri u Zenici.

Poslovne jedinice su zapečaćene zbog ne posjedovanja fiskalnog uređaja, angažovanja tri neprijavljena radnika i drugih utvrđenih nepravilnosti.

Ovu aktivnost Porezna uprava Federacije BiH je pripremala i provela na osnovu prijava građana koji su Poreznoj upravi Federacije BiH dostavili informacije o nezakonitom poslovanju poreznog obveznika.

Aktivnosti na otkrivanju i sankcionisanju nezakonitog poslovanju poreznih obveznika nastavit će se i u narednom periodu. Porezna uprava Federacije BiH poziva građane i zaposlenike da sva saznanja o nezakonitom poslovanju poreznih obveznika- poslodavaca, te angažovanju neprijavljenih radnika prijave Poreznoj upravi Federacije BiH.

www.magazinplus.eu – PU F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close