Popoviću i Beari potvrđene doživotne kazne zatvora!

U Haškom tribunalu danas su izrečene konačne presude oficirima Vojske RS optuženim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, piše novinska agencija Patria.

Vujadin Popović osuđen je na doživotni zatvor kako je to odlučilo i Pretresno vijeće 2010. godine. I Ljubiša Beara proglašen je krivim za genocid i osuđen je na doživotni zatvor. Oni su proglašeni krivim za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka.

Drago Nikolić osuđen je na 35 godina zatvora, a vrijeme provedeno u pritvoru uračunava se u kaznu, Radivoja Miletić kažnjen je na 18 godina zatvora, čime je kazna smanjena za jednu godinu kako je bilo preusdilo Pretresno vijeće 2010. godine. Vinko Pandurević na 13 godina zatvora.

Glavni sudija Žalbenog vijeća Haškog tribunala Patrick Robinson podsjetio je na zločine svih optuženih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te kakve su zlodjela radili. Također on je govorio i o žalbama koje su okrivljeni iznijeli.

Pretsresno vijeće uvjerilio se da su Beara i Popović počinili genocid sa genocidnom namjerom. Zaključili smo da Nikolić nije imao genocidnu namjeru, ali je podržavao i pomaga u izvrašavanju genocida.

Žalbeno vijeće je odbacilo sve argumente koje je Beara uputio.  Nikolić je tvrdio da ubijanja muslimana nisu počinuta sa genocidnim namjerama. On tvrdi da protiv muslimana iz Žepe nije počinjen zločin, te da je kolona puštena da prođe kroz liniju.

Popović osporava zaključak Pretresnom vijeća da je imao genocidnu namjere i da je zanemaren dio dokaza. Beara je tvrdio da nije imao genocidnu namjeru i da Pretresno vijeće nije razmatralo legitimni vojni interes prema Enklavi Srebrenica.

Žalbeno vijeće zaključilo je da Pretresno vijeće nije pogriješilo nigdje.

Popović je u to vrijeme bio načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS, a Beara je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu ove vojske.

Papović, Miletić, Beara i Nikolić su osporavali vjerodostojnost svjedoka što je Žalbeno vijeće odbacilo kao i argumentaciju za njihov alibi.

Žalbeno vijeće je uvažilo žalbe Popovića, Beare i Nikolića te je usaglašeno da nisu krivi za ubistvo šest Bošnjaka kod Trnova. Riječ je naime o ubistvu koji je šokirao svijet, a nakon što je snimka procurila u javnost.

U 11 sati napravljena je polusatna pauza, kako bi prema riječima Robinsona mogao izdržati do kraja.

U 11 sati i 45 minuta nastavljen je rad Suda.

Pandureviću ukinuta oslobađajuća presuda za udruživanje za zločinački poduhvat.

Također, Žalbeno vijeće je potvrdilo da Miletić je odgovoran za situaciono uslovljena ubistva u Potočarima.

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close